Miksi ahvenanmaalainen tuulivoima ei kelpaa hallitukselle? "Tarjoamme kaikkemme Suomen käyttöön"

Ahvenanmaa
Teksti
Annakaisa Suni
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Mantereella tuulivoimaprojektit takkuavat, kun taas Ahvenanmaalla niitä on valmiina jonossa.

Tuulivoimaloita Ahvenanmaan saaristossa kesäkuussa 2009. Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.

Ahvenanmaalla tuulee. Yhdet Suomen parhaista tuuliolosuhteista ovat Sottungan kunnassa itäisessä saaristossa. Sinne ahvenanmaalainen Allwinds suunnittelee neljänkymmenen myllyn tuulipuistoa, joka valmistuttuaan tuottaa yli koko Ahvenanmaan vuosikulutuksen verran sähköä.

Allwindsin jättihankkeen lisäksi Ahvenanmaalla on jonossa useita muitakin tuulivoimaprojekteja.

Ne odottavat meren ali Manner-Suomeen rakennettavan tasavirtakaapelin valmistumista. Kaapeli takaa maakunnan energiansaannin mutta myös mahdollistaa sen viennin. Mutta ennen kaikkea odotetaan päätöstä syöttötariffista. Ahvenanmaa on nimittäin rajattu pois tuulienergiatuen piiristä.

“Minun on hirveän vaikea ymmärtää, miksi Ahvenanmaata ei oteta mukaan. Tuulivoimaa täytyy rakentaa sinne missä tuulee parhaiten, vain siten saavutamme parhaan mahdollisen kannattavuuden”, sanoo Allwindsin toimitusjohtaja Henrik Lindqvist.

Tärkein tuulivoimaa Suomessa edistävä päätös tehtiin vuonna 2010, kun eduskunta hyväksyi uusiutuvan energian syöttötariffin. Syöttötariffi tarkoittaa sitä, että tuulivoiman tuottajalle maksetaan tukea sähkön tavoitehinnan ja markkinahinnan välisen erotuksen kattamiseksi. Käytännössä se tekee tuulivoiman rakentamisen kannattavaksi.

Hallituskin panostaa tuulivoimaan ja ohjaa vuoden 2013 budjetissa miljoonan euron lisämäärärahan kunnille ja maakuntaliitoille tuulivoimarakentamista ohjaavien kaavojen laatimisen nopeuttamiseksi. ELY-keskukset saavat 600 000 euroa tuulivoiman ympäristövaikutusten arviointien jouduttamiseen.

Ilman valtion tukea Allwindsin 300 miljoonan euron investointi ei ole kannattava. Jos päätös tariffeista saataisiin, voisi puisto parhaassa tapauksessa olla toiminnassa jo 2016 ja omalta osaltaan vauhdittaa Suomen ilmastotavoitteita, sanoo Lindqvist.

Puiston lupaprosessi ei ole vielä käynnissä, mutta ainakaan vielä hanke ei ole herättänyt vastustusta, päinvastoin.

“Sähkö voidaan myydä eri ostajille, mutta suurin osa on tarkoitus viedä Suomeen kaapelia pitkin”, kertoo Henrik Lindqvist.

“Tuulivoimaprojekti on herättänyt suurta kiinnostusta itäisen saariston kunnissa ja maanomistajissa. Kyse on alueesta, jota on käytetty metsästykseen ja kalastukseen, mutta kumpikin on loppunut. Nyt alue on käyttämätön. Sitä paitsi projekti synnyttää työpaikkoja saaristossa. Sottungan kunta kuihtuu ja toivoo, että jotain tapahtuisi.”

“Joitakin juridisia ongelmia”

Nyt Lindqvist haluaisi laittaa kaivurit käyntiin.

“Ei ole mitään loogista selitystä sille, että Ahvenanmaa ei pääse syöttötariffien piiriin”, hän sanoo.

Loogisia tai ei, selityksiä kyllä on. Kun pääministeri Jyrki Katainen vieraili Ahvenanmaalla syyskuun puolivälissä, häneltä toivottiin hyväksyntää tariffille. Sitä ei Kataiselta herunut. Hän sanoi että tiellä on vielä “joitakin juridisia ongelmia”, niitä tarkemmin erittelemättä.

Ahvenanmaa rajattiin tariffin ulkopuolelle vuonna 2010 itsehallintolakiin vedoten. Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuitenkin totesi perustelun vääräksi. Elinkeinopolitiikka, johon syöttötariffi lasketaan, kuuluu itsehallinnon piiriin, mutta laki ei kuitenkaan estä tuulivoimatuen maksamista Ahvenanmaalle.

Todennäköisemmin kyseessä on sama vääntö rahasta kuin usein muulloinkin Ahvenanmaasta puhuttaessa: onko maakunta nettosaaja vai nettomaksaja? Ensin mainittu käsitys on yleisesti hyväksytty muualla Suomessa, mutta ei ahvenanmaalaisten keskuudessa.

Totuus ei olekaan mikään yksinkertainen laskutoimitus. Valtio nimittäin palauttaa Ahvenanmaalta kerätyt verotulot vuosittain könttäsummana, josta maakuntahallitus rahoittaa monia valtiolle muualla Suomessa kuuluvia tehtäviä. Soppa sekoittuu lisää, kun siihen lisätään kiista siitä, ovatko ahvenanmaalaisten varustamojen valtiolta saamat miljoonatuet tukea Ahvenanmaalle.

Kysymys tuulivoimatuista voidaan siis populistisesti kiteyttää seuraavasti: miksi hemmoteltujen ahvenanmaalaisten pitäisi saada vielä lisää tukea Suomelta?

Allwindsin Henrik Lindqvist ei uskokaan juridisiin ongelmiin. Hänen mukaansa syöttötariffin toteutumiseen Ahvenanmaalla tarvitaan vain poliittista tahtoa. Pääministerin vierailu antoi kuitenkin positiivisia signaaleja tulevasta. Katainen painotti, että tuulivoiman tuotanto Ahvenanmaalla on koko Suomen etu.

“Olemme erittäin tyytyväisiä Ahvenanmaan halukkuuteen investoida uusiutuviin energianlähteisiin, kuten tuulivoimaan. Meillä on yhteiset intressit tässä asiassa ja yritämme löytää positiivisen ratkaisun”, Katainen sanoi lehdistötilaisuudessa Maarianhaminassa.

Ahvenanmaan maaneuvos Camilla Gunell totesi, että Ahvenanmaa voisi olla koko Suomen esikuva tuulivoiman saralla.

“Tarjoamme kaikkemme Suomen käyttöön ja odotamme vastausta.”

Epävarma energiamuoto

Tuulivoima on luonnollisesti siitä epävarma energiamuoto, että se on riippuvainen tuulesta. Voimaloita kannattaa rakentaa vain sinne, missä todella tuulee.

Tuulivoimalat myös pitävät yllättävän kovaa meteliä ja pilaavat monen mielestä maiseman; harva haluaa niitä takapihalleen vaikka periaatteessa kannattaisikin tuulivoiman lisäämistä.
Entä linnut ja muu saariston herkkä luonto?

“Suomalaiset ornitologit ovat tutkineet lintupopulaatioita testivoimalassamme Båtskärilla ennen voimalan rakentamista, rakentamisen aikana ja viisi vuotta rakentamisen jälkeen. Merkittävää vaikutusta ei ole mitattu”, sanoo Allwindsin Henrik Lindqvist.

“Selkälokkikannat pienenevät ja syy on todennäköisesti se, että niiden totuttu ruokapaikka on voimalan myötä kadonnut. Toisaalta joidenkin lintulajien populaatio on lisääntynyt voimalan ja sen aktiviteetin antaessa suojaa petolinnuilta.”

Fakta: Ahvenanmaan tuulivoimaprojektit

  • Tällä hetkellä Ahvenanmaalla toimii 21 tuulivoimalaa, jotka tuottavat yhteensä 23 prosenttia maakunnassa vuosittain käytetystä sähköstä.
  • Kaksi muutaman voimalan tuulipuistoa, Långnabba Eckerössä ja Stenarna Hammarlandissa, odottaa enää päätöstä syöttötariffista. Luvat ja rahoitus ovat valmiina, ja puistot voivat valmistua aikaisintaan 2013 ja 2014. Puistojen valmistuttua 70 prosenttia Ahvenanmaan sähkönkulutuksesta voidaan tuottaa tuulivoimalla.
  • Sottungan kunnassa Ahvenanmaan itäisessä saaristossa on suunnitteilla 40 voimalan tuulipuisto. Sopimukset maanomistajien kanssa ovat viittä vaille kunnossa, mutta lupaprosessia ei ole vielä aloitettu. Puisto voi valmistua aikaisintaan vuonna 2016, jos päätös syöttötariffista tulee tänä vuonna. Valmistuttuaan puisto tuottaa yli koko Ahvenanmaan vuosikulutuksen verran sähköä. Yhdessä aiempien tuulivoimaloiden kanssa tuotanto on noin kaksinkertaisesti Ahvenanmaan vuosikulutuksen verran.
  • Suurin osa tuotetusta tuulisähköstä on tarkoitus myydä Manner-Suomeen vuonna 2015 valmistuvaa tasavirtakaapelia pitkin.