Metsähallituksen Esa Härmälä: Ei riitaa saamelaisten kanssa - ”No, minä en kyllä tätä usko”

Toimitusjohtaja saa uudessa laissa liian vähän valtaa, valittaa toimitusjohtaja.

Esa Härmälä
Teksti
Mikko Niemelä

Toimitusjohtaja Esa Härmälä (kesk) kiistää, että metsähallituslain uudistaminen olisi heikentänyt Metsähallituksen ja saamelaisten välejä.

Vielä vuosi sitten lakiin oli tulossa saamelaisten kotiseutualuetta koskevat erityissäännökset. Ne kuitenkin pyyhittiin pois, sillä esimerkiksi valtiovarainministeriö ei halunnut, että saamelaisten asemaa parannetaan metsähallituslaissa.

Lainoppineet ovat lausuneet, ettei metsähallituslain sisältö juuri huomioi saamelaisia. Käytännössä laki kävelee Saamelaiskäräjien yli.

”On ne pykälät laissa tai ei, niin se ei muuta meidän kannalta mitään. Olemme viime vuosina päässeet erinomaiseen yhteistyöhön saamelaisten kanssa ja haluamme sitä varjella”, Härmälä sanoo.

Suomen Kuvalehti uutisoi 24. helmikuuta, että Ylä-Lapissa on jo metsäkiista Muddusjärven paliskunnan ja Metsähallituksen välillä, vaikka metsähallituslain valmistelu ei siihen suoraan liitykään. Paliskunnan mukaan Metsähallituksen hakkuutyyli on koventunut eikä asioista neuvotella sopimusten edellyttämällä tavalla.