Menettääkö Tulli huumetutkinnan? – Tulosta tulee ja kenttämiehet kehuvat, silti asema horjuu

Tullin toiminnasta tehty selvitys kummastuttaa.

Antti Hartikainen
Teksti
Pekka Anttila

Yksi Tullin historian suurimmista murroksista on käynnissä. Vuoden alusta osa Tullin verotustehtävistä siirtyi Verohallinnon vastuulle. Tulli menettää miljardien eurojen arvosta auto- ja valmisteveroja.

Verotustehtävien siirto käynnisti keskustelun Tullin tilanteesta. Syyskuussa 2016 eläkkeellä oleva entinen puolustusministeri Anneli Taina sai sisäasiain- ja valtiovarainministeriöltä tehtäväkseen laatia esityksen Tullin hallinnollisesta asemasta. Tehtävään kuului myös arvioida poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen (PTR) yhteistyötä.

Aikataulu oli tiukka, vain kaksi kuukautta. Loka-marraskuussa Taina haastatteli lähes 40 henkilöä, joista noin puolet oli keskusrikospoliisista ja Tullista.

Raportin seurauksena Tullin rooli myös rikostorjunnassa saattaa muuttua. Selvityksessä puututtiin yllättäen yhteen tiettyyn osaan Tullin toiminnassa, huumausainerikosten tutkintaan.

Tulli on ollut vuosia Helsingin poliisilaitoksen ohella merkittävin törkeiden huumausainerikosten tutkija Suomessa. Nyt sen huumetutkinnan itsenäisyys epäilyttää Tullin työntekijöitä.