Matti Vanhanen, Ilkka Kanerva ja Vesa-Matti Loiri poliisin salaisessa epäiltyjen rekisterissä

SK:n tietojen mukaan rekisterissä on ollut lukuisia poliitikkojen, taiteilijoiden, huippu-urheilijoiden ja yhtiöiden nimiä.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Entinen pääministeri Matti Vanhanen, ulkoministeri Ilkka Kanerva ja näyttelijä Vesa-Matti Loiri ovat olleet kirjattuina samaan poliisin epäiltyjen rekisteriin kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putin-vuodosta käynnistyneessä tutkinnassa on kuitenkin käynyt ilmi, että epäiltyjen rekisteriin on tallennettu runsaasti myös sellaisten ihmisten nimiä, joiden ei ole epäilty syyllistyneen tai myötävaikuttaneen rikoksiin.

Suomen Kuvalehden hallussa olevien nimitietojen mukaan rekisterissä on ollut lukuisia poliitikkojen, taiteilijoiden, huippu-urheilijoiden ja yhtiöiden nimiä. Tietojärjestelmään on kirjattu esimerkiksi entinen formulakuljettaja Mika Salo ja elokuvatuottaja Markus Selin.

Suuri osa urheilijoista on NHL-tason jääkiekkoilijoita, joilla on takanaan satoja maaotteluja ja useita arvokisoja. Moottoriurheilijat ovat kansainvälisesti tunnettuja ja menestyneitä. Näyttelijöihin kuuluu suomalaisten elokuvien ja tv-ohjelmien vakiokasvoja.

Asianajajia on kirjattuna toistakymmentä. Erikoisuutena on suuri Suomessa toimiva rahoitusyhtiö sekä rock-yhtye.

Poliisin salainen rikoksesta epäiltyjen rekisteri (epri) sisältää rikostiedustelu-, tarkkailu- ja havaintotietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä syyllistyneen tai myötävaikuttaneen rikokseen. Rekisterin ylläpitäjä on keskusrikospoliisi, mutta sitä valvoo Poliisihallitus. Valvontavastuu on myös tietosuojavaltuutetulla.

Putin-vuodon esitutkinnassa on nyt selvinnyt, että epri pitää sisällään myös muita merkintöjä, joita ei kaikkia voida pitää lain mukaisina. Merkintöjä on tehty henkilöiden löyhistäkin yhteyksistä rikollisryhminä pidettyihin tahoihin. Kyse on havainto- ja tarkkailutiedoista, ns. hiljaisesta tiedosta.

Listalla on huomattavan paljon julkisuuden henkilöitä. Tämä johtuu siitä, että tarkkaillessaan epäiltyjen liikkeitä poliisi on tunnistanut heidän seurassaan olleita julkkiksia. Heitä on merkitty epriin riippumatta siitä, onko havainnoilla yhteyksiä mihinkään rikokseen tai niihin myötävaikuttamiseen.

Markus Selin uskoo tietävänsä, mistä merkintä johtuu. Hän sanoo tuntevansa paljon erilaisia moottoripyöräilijöitä.

”Syntymäpäivilläni on ollut kavereita eri kerhoista liivit päällä. Heitä on myös ollut meillä töissä vuosien varrella. Varmasti asia juontaa sieltä juurensa”, Selin sanoo.

”Juhlissa on tosin ollut paikalla myös poliitikkoja ja poliiseja. Olen ollut ravintola-alalla yli 20 vuotta ja tavannut aika paljon erilaista väkeä. Tämä kuulostaa ihan Putin-hauskalta.”

 

Merkintöjä on tehty hyvin hatarin perustein, joiden edellytykset ja taustat ovat kyseenalaisia ja epäselviä. Tämä koskee etenkin havaintotietoja.

Esimerkiksi tammikuussa 2008 silloinen ulkoministeri Ilkka Kanerva juhli näyttävästi 60-vuotisjuhliaan Turussa. Juhlallisuuksiin osallistui myös kaksi MC Cannonball -moottoripyöräkerhon jäsentä, jotka luovuttivat ministerille onnittelusikarin. Kanerva kiisti tuntevansa kerhon jäseniä henkilökohtaisesti.

Suomen Kuvalehti tavoitti Etyjin yleiskokouksen presidentin Ilkka Kanervan Syyrian ja Turkin väliseltä rajalta. Kanerva oli paikalla keskustelemassa pakolaisongelman poliittisista ja turvallisuuspoliittisista ulottuvuuksista. Hän uskoo merkinnän johtuvan syntymäpäiväjuhlistaan.

”En voi muuta syytä ymmärtää, enkä oikeastaan tuotakaan. Se on niin moneen kertaan kaulittu ja käännetty juttu. Kyse oli siitä, että suljetun seminaaritilaisuuden jälkeen minulle kerrottiin, että jotkut haluavat tulla onnittelemaan minua. Poliisin valvomana luokseni tuli pari henkilöä ja antoivat lahjaksi sikarin, jonka luovutin saman tien poliisille. Sitten heidät vietiin pois, se oli yhdessä minuutissa hoidettu operaatio”, Kanerva kertoo.

Hänen mukaansa maailma on hulluutta täynnä eikä yksi merkintä ”maata merelle viskaa”.

”Mutta saatan hyvinkin soittaa poliisiylijohtaja Mikko Paaterolle, kun näiltä isommilta asioilta ehdin.”

 

Kanervan syntymäpäiväjuhlilla oli paikalla myös sen aikainen pääministeri Matti Vanhanen, joka poistui paikalta ennen lahjan luovuttamista. Tapauksesta kirjoitti muun muassa Iltalehti.

Vanhasen mukaan turvamiehet veivät hänet pois heti, kun tieto moottoripyöräkerholaisista tuli. Hänen ei haluttu olevan samoissa tiloissa.

”Olettaisin, että saan jossain vaiheessa poliisilta asiasta siistin selvityksen. Mutta hoitakoot sen omalla aikataulullaan, en aio esittää mitään vaatimuksia. Poliisijohdon olisi syytä läpivalaista tämäntyyppinen rekisteri. Ymmärtääkseni tällainen on jo käynnissä”, Vanhanen sanoo.

”Enemmän olen huolissani siitä, minkälainen on toimintakulttuuri. Kun kerran Vladimir Putinin nimi oli rekisterissä niin voi sanoa, että ei ole mikään yllätys, jos siellä on muita nimiä vastaavalla logiikalla. Toiminta on hyvin heikolla pohjalla.”

Suomen Kuvalehti ei tavoittanut Etelä-Euroopassa lomailevaa Vesa-Matti Loiria.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ei halua kommentoida asiaa, koska kyse on salaisista tiedoista.

”Me aiomme käydä koko rekisterin läpi tietyssä aikavälissä. Jos me katsomme, että siellä on virheellisiä merkintöjä, ne tullaan poistamaan sieltä. Kaikki poistot myös dokumentoidaan, jos niitä täytyy myöhemmin vielä tarkistaa”, Paatero toteaa.

 

Eräs tunnettu urheilija joutui rekisteriin hänen lainattuaan autoaan ystävälleen, joka käväisi moottoripyöräkerhon tiloissa. Vastaavanlaiset tilanteet ovat tuottaneet useita merkintöjä, kun poliisi on seurannut jengien kokoontumistiloja.

Yhden suomalaisen rock-yhtyeen kaikki muusikot merkittiin epriin, koska se oli esiintynyt tietyn moottoripyöräjengin juhlissa. Erään taiteilijan pojalla taas epäillään olevan tuttavia järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvassa ryhmässä.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Suomessa toimiva suuri kansainvälinen rahoitusyhtiö taas joutui tietojärjestelmään, koska se oli rahoittanut auton ostoa henkilölle, jonka poika ajeli sillä rikoksesta epäillyn miehen kanssa.

Syyskuun alussa 2013 Suomen Kuvalehti uutisoi, että myös entisen formulakuljettajan Mika Salon nimi oli rekisterissä. Epäselväksi jäi millä perusteilla merkintä oli tehty. Saloa ei ollut epäilty mistään rikoksesta.

Julkisuudessa Mika Salo on yhdistetty useita kertoja moottoripyöräkerhoihin. Hänen käsivarteensa on muun muassa tatuoitu ”Big Red Machine 81 Support Finland”. Teksti tarkoittaa Helvetin enkelit -moottoripyöräjengiä, mutta ei ole merkki jäsenyydestä. Salo ei ole kertonut tatuoinnin taustoista, mutta on kiistänyt olevansa kerhon jäsen.

 

Edellä mainittuja henkilöitä ei epäillä rikoksista. Kaikissa tapauksissa rekisteriin ei ole edes yksilöity syytä, miksi heidät on sinne kirjattu. Yksikään Suomen Kuvalehden haastattelemista henkilöistä ei ole tiennyt kuuluneensa rekisteriin.

Laiton tila on jatkunut vuosia. Tyypillinen esimerkki on se, että rekisteriin on syötetty kaikki rikoksesta epäillyn henkilön matkapuhelimesta tai puhelinmuistiosta löytyneet nimi- ja osoitetiedot. Tämän vuoksi epriin on joutunut paljon asianajajien nimiä.

Kirjaamisen perusteeksi on riittänyt se, että rikoksesta tai myötävaikuttamisesta epäilty on tavannut muita, täysin ulkopuolisia henkilöitä vaikkapa kadulla tai erilaisissa tilaisuuksissa.

Käytännössä kyse on ollut rekisteröidyn henkilön liikkumista, vapaa-ajan viettoa, sosiaalisia suhteita ja seuralaisia koskeneista tiedoista. Havainto- ja tarkkailutietoihin on kirjattu tietoja ihmisistä, joilla ei ole ollut lain edellyttämää yhteyttä rikoksiin.

Henkilöitä on voitu kirjata epriin esimerkiksi sen vuoksi, että he ovat käyneet vieraina moottoripyöräkerhojen tilaisuuksissa.

 

Kohu epäiltyjen rekisteristä sai alkunsa huhtikuussa 2013, kun MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli kirjattu rekisteriin. Asian uskottiin johtuvan siitä, että Putin oli palkinnut venäläisen Night Wolves -moottoripyöräjengin jäsenen mitalilla.

Asian tultua julkisuuteen poliisiylijohtaja Mikko Paatero totesi, että kyseessä oli suuren luokan virhe. Hänen mukaansa vastaavat tapaukset ovat äärettömän poikkeuksellisia. ”Rekistereiden tietosisältöjen on oltava virheettömiä ja laillisin perustein kirjattuja”, Paatero totesi.

Perusteluiltaan merkintä ei poikennut vallinneesta käytännöstä, vaikka se myöhemmin poistettiinkin virheellisenä.

Putin-vuotoa alkoi tutkia valtakunnansyyttäjänvirasto. Esitutkinnassa pyrittiin selvittämään eprin käyttöä, valvontaa ja ylläpitoa koskevia kysymyksiä. Helmikuussa 2014 valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kertoi väliaikatietoja selvitysten edistymisestä. Tutkinnassa oli käynyt ilmi, että rekisteriin on merkitty erityisesti havaintotietoja ilman asianmukaisia perusteita.

Hämäläisen mukaan rekisteriin on merkitty useita kymmeniä henkilöitä, jotka eivät kuulu sinne.

Poliisi on käynyt rekisteriä joiltain osin läpi ja osa selkeästi virheellisistä nimistä on poistettu. Heidän henkilöllisyyttään ei ole kerrottu.

Esitutkintaa varten valtakunnansyyttäjänvirasto sai Poliisihallitukselta 19. syyskuuta 2014 selvityksen. Sen mukaan vuosina 2009–2014 epriin oli rekisteröitynä 9316 sellaista henkilöä, joiden ei epäilty syyllistyneen tai myötävaikuttaneen rikokseen.

Tiedot käyvät ilmi apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen tekemästä syyttämättäjättämispäätöksistä 28. lokakuuta 2014.

Rikoksesta epäiltyinä oli kaikkiaan seitsemän henkilöä. Jorma Kalske päätti nostaa syytteet kolmea virkamiestä vastaan. Heitä syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden laiminlyönnistä. Se liittyy eprin tietosisällön valvonnan puutteisiin. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Neljän epäillyn osalta Kalske teki päätöksen syyttämättä jättämisestä. Asian oikeuskäsittely on kesken.

Poliisihallitus on ollut tiettävästi ärtynyt jo pitkään siitä, että KRP ei ota vastuuta siitä, että epäiltyjen rekisteri olisi asianmukaisella tasolla.

Tietojärjestelmään merkityillä asianosaisilla itsellään ei ole tarkistusoikeutta eikä tilaisuutta vaatia mahdollisesti itseään koskevan virheellisen tiedon oikaisua.

Epäiltyjen tietojärjestelmää käytetään teknisen käyttöyhteyden avulla 11 poliisilaitoksessa, KRP:ssä, suojelupoliisissa, tullissa ja rajavartiolaitoksessa. Käyttöoikeus järjestelmään on noin 1400 henkilöllä, joista poliiseja on noin tuhat.