Poliisin salainen rekisteri jäädytettiin – listalla edelleen syyttömiä

Poliisin epäiltyjen rekisteristä ei ole Putin-merkinnän jälkeen poistettu sinne kuulumattomia henkilöitä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on saanut päätökseen esitutkinnan jutussa, joka sai alkunsa, kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi löytyi poliisin salaisesta epäiltyjen rekisteristä. Tutkinnassa jouduttiin tekemään viime hetkellä lisätarkistuksia apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen määräyksestä. Viimeiset kuulustelut tehtiin viikko sitten. Seuraavaksi laaja juttukokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Jorma Kalskeelle.

Jutun yhteydessä epäillään viiden päällikkötason poliisin syyllistyneen mahdollisiin virkarikoksiin. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan henkilöt ovat töissä keskusrikospoliisissa ja Poliisihallituksessa. Rikosnimikkeenä on tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Ketään ei ole ollut pidätettynä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto käynnisti esitutkinnan huhtikuussa 2013 sen jälkeen, kun asiasta kerrottiin MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

Tapahtumien kulku on ollut tutkijoiden ja epäiltyjen kesken riidaton. Sen sijaan kaikki rekisteriin ja sen ylläpitoon liittyvät seikat on riitautettu lähtien siitä, oliko Putinin nimen kirjaus asiallinen vai asiaton.

Erimielisyyttä on syntynyt myös siitä, kuinka paljon virkamiehellä pitää olla tietoa epäilyjen tueksi, jotta henkilö voidaan merkitä rekisteriin. Jos kirjauksen tekevä virkamies esimerkiksi katsoo, että kaikki mikä liittyy moottoripyöräkerhoihin on järjestäytynyttä rikollisuutta, kyse on hänen mielipiteestään.