Mansikkaakin voi marinoida

gourmet
Teksti
Liisa Tikkanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kesän ehdoton herkku mansikka innostaa kokeilemaan yllättäviä yhdistelmiä.

Mansikoita

Kirpeä, suolainen ja hapan ovat hyviä seuralaisia mansikalle. Kuva Marja Airio / Lehtikuva

Ensimmäiset mansikat on pakko ahmia sellaisinaan torilla tai suoraan penkistä. Juhannuksen jälkeen, kun hinta halpenee, niistä malttaa nauttia muutenkin.

Kun tuoreen himo hellittää, mansikalle alkaa keksiä muutakin käyttöä kuin perinteiset jälkiruoat, juomat ja leivonnaiset.

Täällä pohjolassa on opittu hamstraamaan mansikat talven varalle, niistä keitetään pimeän ajan lohtuhillot ja mehut ja niitä pakastetaan vaihtelevalla menestyksellä, vaikka kaikkien mielestä sulanut pakastemansikka on vain vetinen muisto viime kesästä.

Virkistystä hellepäivinä

Mansikka on omiaan kirpeissä salaateissa ja suolaisen seurassa.

Varaa limehedelmiä ja mansikoita. Kuori hedelmät, pilko lohkoiksi ja poista kalvot. Lado lohkot kulhoon mansikanviipaleiden kanssa. Mausta rouhitulla viherpippurilla, oliiviöljyllä ja mintunlehdillä. Anna makujen tasaantua kylmässä.

Tai revi vadille erilaisia salaatteja kuten rucolaa tai vuonankaalia. Viipaloi salaattipedille avokadoa, mustia oliiveja ja mansikoita. Pirskota päälle balsamicoa ja hyvää öljyä.

Tai viipaloi italialaiseen tapaan mansikoita ja mozzarellajuustoa, pinoa viipaleet keoiksi basilikanlehtien kanssa ja ripottele päälle maltillisesti sormisuolaa, pippuria ja oliiviöljyä.

Terveisiä Australian helteistä tuo kesäsalaatti, jota höystävät paahdetut patonkiviipaleet ja sinihomejuusto. Sekoita ensin kevyt kastike valkoisesta balsamicosta, dijoninsinapista ja oliiviöljystä, mausta se merisuolalla ja mustapippurilla. Revi rucolaa ja pilko mansikoita laakeaan kulhoon, viipaloi päälle vähän ilmakuivattua kinkkua. Kostuta kastikkeella, ripottele sekaan juustonokareita ja tarjoa heti patongin kera.

Marinoitua makeaa

Makean ja happaman liitto maistuu monen suussa.

Marinoi pieniä tai pienemmäksi pilkottuja isoja mansikoita puolisen tuntia hapokkaassa, makeassa liemessä: appelsiinimehussa, sitruuna-sokeriliemessä tai punaviinissä ja sokerissa. Tarjoa kermavaahdon kera.

Viipaloi mansikat kulhoon. Pese limetit, raasta niistä mansikoiden päälle vähän kuorta ja purista mehu. Siivilöi kaiken ylle tomusokeria. Jätä huoneenlämpöön vähintään tunniksi. Syö jogurtin tai vaniljajäätelön kanssa, tai ihan sellaisenaan.

Torttujen torttu

Varsinainen kuninkuuslaji on makea torttu.

Ranskalaisen keittiön parhaiden perinteiden mukaan juhla alkaa jo pohjataikinan leipomisesta. Ensin valmistetaan kuohkea murotaikinapohja, joka esikypsyttyään ja jäähdyttyään päällystetään mehevällä, liköörin maustamalla vanukastäytteellä (crème pâtissière), joka katetaan tuoreilla mansikoilla. Koko komeus kiillotetaan hyytelöllä.

Kuuluisassa keittokirjassaan kreivitär Eva Mannerheim Sparre päällystää mansikkatorttunsa viinimarja- tai vaapukkahyytelöllä, joka maustetaan kirsikkaviinalla. Pohjana on runsaasti voita sisältävä “yksinkertainen ranskalainen torttutaikina”, johon lurautetaan konjakkia.

Askeettiseen nykymakuun sopii paremmin oheinen hiukan kevennetty leivonnainen. Sen valmistamiseen ei kulu enää puolta päivää.

Mansikkatorttu

(noin 20 palaa)

Pohja:
150 g voita/margariinia
vajaa dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
3 munanvalkuaista

Täyte:
6 dl ruokakermaa
2 vaniljatankoa
3 rkl Maizenaa
1½ dl sokeria
4 munankeltuaista

Päällys:
1½ l mansikoita
1 dl hyytelösokeria
2 dl vettä

Sekoita kermaan vaniljatangot, sokeri ja Maizena, kuumenna sen verran että seos sakenee. Jäähdytä vähän, poista vaniljatangot mutta halkaise ne ja rapsuta sisus takaisin kermaan. Lisää keltuaiset.

Vaahdota pohjaksi sokeri ja voi, lisää valkuaiset ja vehnäjauhot leivinjauheineen.

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja painele taikina pohjaan ja reunoille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia. Kaada kermaseos torttupohjan päälle ja jatka paistamista 180 asteessa noin 25-35 minuuttia.

Kiillettä varten sekoita hyytelösokeri kiehuvaan veteen. Kiille paksuuntuu jäähtyessään. Viipaloi peratut mansikat, asettele ne jäähtyneelle tortulle ja valuta päällimmäiseksi ohut kerros kiillettä. Apuneuvoksi käy pullasuti.

Ohje on julkaistu myös SK Gourmet -lehdessä 2/2004.