Malmin lentokenttä lakkautetaan vastoin valtioneuvoston päätöstä – ”Aktiivista unohtamista”

Valtioneuvoston päätös 25. maaliskuuta 2014 pätee, vaikka sitä ei toisteta myöhemmässä päätöksessä, sanoo valtiovarainministeriön budjettipäällikkö.

Hannu Mäkinen
Teksti
Jyri Raivio

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) johtama Suomen hallitus päätti kehysriihessään 25. maaliskuuta 2014 seuraavaa:

”Asuntorakentamisen edellytysten parantamiseksi Helsingin seudulla valtio vetäytyy toimintoineen Helsinki-Malmin lentoasemalta siten, että alue on mahdollista ottaa asuntotuotantokäyttöön viimeistään 2020-luvun alussa. Muutos edellyttää Rajavartiolaitoksen sekä siviili-ilmailun siirtämistä korvaavalle kentälle. Rajavartiolaitos käynnistää Helsinki-Vantaa tukikohdan hankinnan valmistelun. Finavia Oyj ja Rajavartiolaitos sopivat tilajärjestelyistä siten, että muutto Malmista uusiin tiloihin tapahtuu kustannusneutraalisti.”

Tämän tekstin ensimmäinen lause toistettiin pari viikkoa myöhemmin eli 3. huhtikuuta julkisen talouden suunnitelmapäätöksessä.

Näissä kahdessa oli kuitenkin merkittävä ero: myöhemmässä päätöksessä ei puhuttu enää mitään ehdosta, jonka mukaan siirron edellytys on korvaavan kentän löytäminen Rajavartiolaitokselle ja Malmin siviili-ilmailulle.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen ei pidä tätä mitenkään ihmeellisenä. Julkisen talouden suunnitelmat eli kehyspäätökset revähtäisivät aivan liian pitkiksi, jos niissä uskollisesti toistettaisiin kaikki aiemmin, esimerkiksi kehysriihessä, päätetyt asiat.