Maahanmuuttokriitikko Timo Vihavainen: Tukholman isku oli viharikos

itsemurhaiskut
Teksti
Leena Sharma
Timo Vihavainen

Professori Timo Vihavainen Helsingin yliopistosta, olette määritellyt islamin sotaisaksi uskonnoksi ja arvioinut, että maahanmuutto aiheuttaa vakavia ongelmia länsimaisille yhteiskunnille. Mikä oli ensimmäinen reaktionne kun kuulitte, että Tukholmassa irakilainen mies oli räjäyttänyt itsensä kauppakadulla?

”En kyllä ollut hirveän yllättynyt. Ruotsissa on ollut ongelmia Göteborgissa, Malmössä… Tämä oli täysin odotettavissa.”

Myös Suomessa suomalaiset miehet ovat räjäytelleet pommeja kauppakeskuksissa ja ammuskelleet kouluissa, mikä tekee uskonnollisesta motiivista erityisen?

”Niin, eihän uskonto sinällään teekään terrorista erityistä, ainoastaan viharikoksista, joissa on rodullinen tai kansallinen motiivi. Oliko tämä viharikos? Mielestäni mitä ilmeisimmin oli.”

Keiden intressejä terrori-iskut palvelevat?

”Se on ilmeisesti aika pieni ääriryhmä, ei tällainen tietenkään siirtolaisten tai islamilaisen maailman intressejä millään tavalla palvele. Luulen, että suurin osa muslimeista tuntee järkytystä ja inhoa tällaisesta teosta. Mutta jostain syystä suuri enemmistö ei saa pientä vähemmistöä kuriin. Kummasti näyttää vielä kolmannessakin sukupolvessa saavan kannatusta äärimmäisyysajattelu, ehkä eniten juuri siellä. Siihen vaikuttavat useat tekijät kuten se, että islamiin on sisäänrakennettuna pyhän sodan elementti.”

Onko realistinen ajatus, että muslimien tulo Eurooppaan voitaisiin pysäyttää?

”Heitä on jo niin paljon, että en usko, että sitä virtaa Euroopassa yleisesti pystytään rajoittamaan. Mutta tietyissä maissa, joissa heitä ei ole kovin paljon… Miljöön pitää olla sellainen, ettei synny slummeja ja rinnakkaiskulttuuria.”

On arvioitu, että näin tapahtui Ruotsissa, koska siellä asuu paljon enemmän muslimeja kuin meillä. Oletteko sitä mieltä, että Suomen otetaan tällä hetkellä sopivasti maahanmuuttajia?

”Pitää ihan ihmetellen kysyä, että sopivasti suhteessa mihin. Useinhan maahanmuuttoa on motivoitu vaikkapa työvoiman tarpeella, ja silti maahanmuuttajat ovat suuressa määrin työttömiä. Jos taas kyseessä on humanitäärinen motiivi, niin sopii kysyä, olisiko olemassa tehokkaampiakin auttamistapoja.”

Sopivasti siinä mielessä, että tällaisilta uhkatilanteilta vältyttäisiin?

”En usko, että siihen voidaan valtavasti vaikuttaa. Mutta jos kyetään estämään slummien syntyminen… Olennainen asia on tietysti kotouttaminen ja sulauttaminen, mutta jos volyymi on iso, niissä ei onnistuta. Kun ei oikein onnistuta edes tällä porukalla, mikä meillä nyt on täällä. Jos tulijoita on liian paljon, he etsivät toistensa seuraa ja ghettoutuvat. Se on hyvin luonnollista, eivät he viihdy jossain Pihtiputaalla.”

Irakista ja Afganistanista on tullut meille pakolaisia ja turvapaikanhakijoita siksi, että länsimaat käyvät siellä sotaa. Eikö syy- ja seurausketjut pitäisi nähdä vähän pidemmälle eikä vain syyllistää maahanmuuttajia?

”Kyllähän amerikkalaiset saivat Irakin sekaisin, se on totta. Saddamin kurin aikana ei olisi ollut niin paljon lähtijöitä. Mutta en tiedä, pitääkö suomalaisten siitä kantaa vastuuta.”

Miten todennäköisenä pidätte, että terrori-isku voisi tapahtua myös Suomessa?

”Ihmettelisin, jos se ei pian tapahtuisi.”

Kuva Petri Kaipiainen.