Lumen halu

Lappi
Teksti
Raimo Valkama

Lapin rekikoirat tahtovat vetää, ja ulkomaiset matkailijat haluavat olla vedettävinä. Katso video.

Teksti Susan Heikkinen

Sehän on vain pala valkoista paperia, mutta kun juuri oikea ihminen lävistää sen roikkumaan juuri oikeaan naulaan, se saa aikaan kiihkon, jonka kuulee kai puoli Muoniota.

Valkoisesta lappusesta seuraa nouto, jota seuraa valjastus, jota seuraa taas yksi ryhmä keskieurooppalaisia turisteja pilkkihaalareissaan, naparetkikengissään ja turkishatuissaan. Ja heidän jälkeensä seuraa lähtö.

Siksi jo valkoinen lappunen juoksutarhan seinäpölkyssä aiheuttaa vinkuhaukkuhepulin ja levottoman ravirumban joka kettingin päässä ja joka verkkoaidan takana Harrinivan Arktisessa rekikoirakeskuksessa.

Alaskanhuskyvaljakko numero kaksi parkkeerataan lähtökettinkiin. Paperilappusesta noutajat näkevät, ketkä ovat tänään työvuorossa.

Paola, pomo. Tummat silmät, ruskea turkki. Kaunis ja fiksu. Ja entinen SM-tason urheilija. Olisi ottajia. Mutta Paola on niin päällikköä, ettei se anna pojille.

Ariel, sinisilmä solakkuus, Uranuksen kuu. Seitsemälle äiti. Saman planeetan kuita tuli niistäkin, ja nyt ne tohottavat, teinit, emonsa ympärillä, kun tämä päästetään luikahtamaan tarhan ovesta ulos Paolan rinnalle.

Waldo, kaikkien kaveri, blondi poika, ei liialla älyllä pilattu. Johtajaksi ei siitä koskaan ole, joten se on pyöräkoira, vahvajalkainen peränpitäjä. Isäksi se on kyllä kelvannut, miehuutensa, tai siis koirautensa, jo osoittanut. Omat pojat, puolitoistavuotiaat, ovat jo etummaisen valjakon vauhtipaikoille kytketyt.

Kille, varma vetäjä mutta kovin ujo. Kelpo duunari vaan ei sen enempää, joten kohtalona kastrointi lähivuosina.

Tiimi on kasassa. Seuraa touhukasta pissaviestintää vieruskavereiden kesken. Näitä hommia on tehty tässä kimpassa monasti ennenkin, kyllä nelistään yhtä turistia aina pari päivää kiskoo.

Kolmosvaljakon Royce ehtii taas kurottaa selkäänsä ja purra valjaat poikki. Huutaa ja ulvahtelee. Nuori ja niin malttamaton. Paolan, Arielin, Waldon ja Killen tiimi on jo rutinoitunut. Vielä tässä vähän aikaa menee, että asiakkaat tulevat. Sama se on vaikka kiertyä kiepille ketjunsa päähän ja ottaa torkut.

Kun reen köysi on irrotettu paalusta, tassuissa on vain yksi vaihde: neliveto, täysillä eteen. Pysyi turisti rekensä jalaksilla tai ei.

Lue lisää SK:sta 11/2008.