Lentokoneiden kännykkäkielto on jäämässä historiaan: haitoista ei ole saatu näyttöä

Kuvitus Janne Tervamäki.
”Arvoisat matkustajat, pyydämme teitä sulkemaan turvallisuussyistä matkapuhelimenne ja muut elektroniset viestintävälineenne nousun ja laskun ajaksi.”
Tämän tyylinen kuulutus on tuttu sadoille miljoonille lentomatkustajille kaikkialla maailmassa. Pian se saattaa kuitenkin joutaa historian roskatynnyriin.
Kännyköiden ja tablettitietokoneiden käyttökiellolle ei nimittäin ole löytynyt lentoturvallisuuteen liittyvää perustetta, ei nousun ja laskun eikä muidenkaan lennon vaiheiden aikana. Kiellon ylläpitäminen on sitä turhempaa ja vaikeampaa, mitä useammat matkustajat ymmärtävät tämän asian. Kiellon kumoamista nopeuttaa myös tällaisten PED-laitteiden (Portable Electronic Devices eli kannettavat elektroniset laitteet), erityisesti iPadien ja muiden tablettitietokoneiden, räjähdysmäinen lisääntyminen.
Kielto on noussut vahvasti esille erityisesti maailman suurimmilla lentomatkustus- ja PED-markkinoilla Yhdysvalloissa, jossa se perustuu viranomaisten määräyksiin. Julkisuuteen on tullut useita kiellon aiheuttamia välikohtauksia.
PED-laitteiden käyttö on The New York Times -sanomalehden mukaan johtanut useiden lentomatkustajien pidättämiseen. Boisessa Idahossa pidätettiin 68-vuotias mies, joka veti niin sanotusti turpiin vieressään istunutta, puhelimensa auki jättänyttä teinipoikaa. Pappa ilmoitti näin pelastaneensa kaikkien koneessa olleiden hengen. Elokuvatähti Alec Baldwin poistettiin koneesta hänen pelattuaan älypuhelimellaan koneen ollessa yhä lähtöportilla.
Näyttö vaaroista puuttuu
Kännyköiden käyttö lennolla kiellettiin heti, kun ensimmäiset kännykät tulivat markkinoille. Niiden pelättiin toisaalta vaikuttavan koneen laitteisiin ja toisaalta häiritsevän kännykkäverkon toimintaa. Kummastakaan ongelmasta ei ole saatu selkeää tutkimusnäyttöä. Kielto perustuu varmuuden maksimointiin, ei todelliseen tietoon.
Finnairin lentoturvallisuusjohtaja Antti Aukia kertoo kuulleensa muutamasta epäilyttävästä tapauksesta. Ne sattuivat kännykkäaikakauden alkuvuosina yhtiön jo kauan sitten käytöstä poistamissa MD-80-sarjan koneissa, joiden hyrräkompassit näyttivät noin 20 astetta poikkeavaa suuntaa, kun matkustamossa olleen puhelimen lähetin kytkeytyi päälle. Kun lähetys päättyi, kompassit näyttivät jälleen alkuperäistä suuntaa.
Nykyisten matkapuhelinten lähetystehot ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin silloin ja ohjaamon laitteet on paremmin suojattu.
Hyrräkompassillakaan ei enää juuri ole roolia koneen operoinnissa. Ainakaan Aukian tiedossa ei ole tutkimusnäyttöä minkäänlaisista haitoista yhtiön nykyisessä Airbus-konelaivastossa.
Ongelmia kuitenkin etsitään yhä. Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on käynnistämässä ties kuinka monetta tutkimusta PED-laitteiden vaaroista. Tähän asti niitä ei ole havaittu, joten FAA perusteleekin kieltoja mitä omituisimmin perustein. The New York Timesin toimittajalle kerrottiin, että PED-laitteet ovat kiellettyjä, koska matkustajien on lennon kriittisissä vaiheissa keskityttävä seuraamaan tilannetta mahdollisten hätätilanteiden varalta. Keskittymistä samalla tavalla häiritsevää kirjan tai lehden lukemista ei kuitenkaan ole ajateltu kieltää.
Lentäjätkin käyttävät tabletteja
Väitteet koneen laitteita häiritsevästä elektromagneettisesta säteilystä taas kuulostavat ontoilta, koska iPadit ja muut tablettitietokoneet ovat vahvasti tulossa FAA:n luvalla koneiden ohjaamoihin olennaisena osana lentäjien niin kutsuttua elektronista lentolaukkua. Matkustamon peräpenkin iPad- käyttäjän on vaikea hyväksyä kieltoa, jos hän tietää, että samanlaisia laitteita käytetään kriittisten laitteiden keskellä koneen ohjaamossa.
Aukian mukaan myös Finnair on käynnistänyt selvityksen iPadien käyttämisestä koneiden ohjaamoissa. Samalla niin suomalaisyhtiö kuin sen kumppanit Oneworld-allianssissa ovat pohtimassa pelkästään vastaanottavien PED-laitteiden kuten juuri iPadin käytön sallimista myös matkustajille. ”Säännöt voivat muuttua muutaman vuoden sisään”, Aukia arvelee ja toivoo muutosten tapahtuvan alueittain, jotta yksikään yhtiö ei saisi tällä perusteella ansiotonta kilpailuetua.
Jossakin vaiheessa saatetaan purkaa kaikkien langattomien viestintälaitteiden käyttökiellot. Se on kaikkea muuta kuin houkutteleva tulevaisuudenkuva. Älypuhelimen tai tabletin näprääminen ei ketään häiritse, mutta naapurin jatkuva kännykkäpälätys voi tehdä tunteja kestävästä lentomatkasta todellisen painajaisen.