Lasse Miettinen: "Suomessa ministereillä vähän avustajia verrattuna muihin EU-maihin"

ministerit
Teksti
Noora Jussila

Syytitte Facebookissa Helsingin Sanomia ”ristiretkestä ministerien poliittisia avustajia vastaan”. Miksei ministerien avustajamäärän kasvamisesta (HS 20.7.) olisi saanut uutisoida?

”Sehän on hyvä, että kirjoitetaan siitä, miten hallitus toimii. Todella ihmeellinen sen sijaan olisi ajatus siitä, että on jotenkin väärin, että ministereillä on avustajia. Millä muulla elämänalueella pälkähtäisi päähän, että todella ison organisaation johdolla ei olisi avustajia?”

Mistä avustajakunnan kasvaminen johtuu?

”Lukuihin oli tarkoitushakuisesti laskettu kaikki mahdollinen, erityisavustajien sihteeritkin. Tärkein syy siihen, miksi oikeiden poliittisten avustajien, joita on hirvittävän paljon vähemmän, määrä on noussut, on aikoinaan EU-tarpeisiin luotu valtiosihteerijärjestelmä.”

Esimerkiksi ministeri Heidi Hautalan (vihr) erityisavustajista mainitaan Valtioneuvoston nettisivuilla kaksi ja lehdistöavustajista kaksi. Hautalan omilla sivuilla mainitaan lisäksi sihteeri, diplomaattiavustaja ja neljä assistenttia. Miten assistentin ja erityisavustajan tehtävät eroavat?

”Assistentit hoitavat sihteerin tehtäviä. Koska nimikkeitä on paljon, voi olla epäselvää, mitä kukin tekee. Meidän kaikkien, ministerien ja puolueiden, pitäisi kertoa selkeämmin, kuka tekee mitä. Sen voisi kertoa selkeämmin puolueiden nettisivuilla.”

Mitä erityisavustajien tehtäviin kuuluu?

”Erityisavustajat ovat ministerin poliittisia neuvonantajia, jotka kirjoittavat puhepohjia, tapaavat sidosryhmiä, käyvät taustakeskusteluja ministerin puolesta, valmistelevat asioita ja toimivat ministerin oikeana kätenä.”

Mitä vaihtoehtoja avustajakunnan koon kasvamiselle voisi olla?

”Suomessahan on erittäin pienet ministerien poliittiset avustajakunnat verrattuna moniin muihin EU-maihin. Jos halutaan, että ministereillä on riittävät mahdollisuudet toimia työssään, niin silloin he tarvitsevat riittävän määrän avustajia itselleen.”

Kuinka monta poliittista avustajaa ministeriä kohden olisi ideaali?

”En ota kantaa siihen, mikä ihannemaailmassa olisi avustajien määrä. Selvää on, että nykyinen käytäntö kahdesta tai kolmesta erityisavustajasta tai valtiosihteeristä ministeriä kohti on syntynyt polttavasta tarpeesta, kun hallituksen läpi kulkevien asioiden määrä on lisääntynyt ja EU-jäsenyys tuonut Suomen politiikkaan lisää monimutkaisuutta ja kansainvälistä ulottuvuutta.”

Kuva Heikki Saukkomaa / LK.