Lääkekannabiksen suosio kasvaa

Erityislupien määrä moninkertaistunut kolmen vuoden aikana. Asiantuntijat kiistelevät hyödyistä.

Teksti
Elina Järvinen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Luvut kertovat kiinnostuksesta.

Vuonna 2011 lääkevirasto Fimea myönsi 57 ihmiselle erityisluvan käyttää kannabispohjaista lääkettä. Viime vuonna luvan sai jo 223 ihmistä. Tämän alkuvuoden aikana lupia on myönnetty 125.

Erityislupa tarvitaan, jos halutaan käyttää kannabisvalmisteita, joilla ei ole myyntilupaa Suomessa. Niitä on käytännössä kolme: Bedica, Bediol ja Bedrocan. Ne ovat lääkekannabisvalmisteita, joita hengitetään höyrystimen avulla tai juodaan teenä.

Syinä ovat erilaiset kiputilat: hermokivut, syöpäkivut tai muut vaikeat kivut, joihin muut lääkkeet eivät ole tehonneet tai soveltuneet.

Fimea myöntää luvat potilaskohtaisesti. Lääkäri kirjoittaa reseptin, ja apteekki hakee lupaa.

Ehdottomasti eniten lääkekannabista käytetään kuitenkin MS-taudin oireeseen, niin sanottuun lihasjäykkyyteen. Sitä varten on olemassa yksi kannabispohjainen lääke, jolla on myyntilupa Suomessa: Sativex-suusumute. Siihen ei tarvita erityislupaa, lääkärin kirjoittama resepti riittää. Lääke sai myyntiluvan marraskuussa 2012.

Sativexia ei kuitenkin saa kirjoittaa kuka tahansa. Lääkärin on oltava neurologi tai neurologisen osaston lääkäri, ja sitä saa määrätä vain MS-potilaalle.

Vaikka lääkekannabiksen suosio kasvaa, käyttö on yhä verraten vähäistä ja säännökset tiukat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lääkekannabista käytetään muun muassa unettomuuteen ja ahdistukseen. Seattlessa lääkekannabista saa jopa automaatista.

Suomessa asiantuntijat suhtautuvat lääkkeeseen ristiriitaisesti.

”Valtaosa potilaista on saanut avun kipuihinsa ja vaivoihinsa”, sanoo apteekkari Markku Knuutila. Hän on ensimmäinen apteekkari, joka myi lääkekannabista Suomessa.

Knuutila listaa vaivoja: MS-tauti, neurologiset kivut, unettomuus, aids, tietyt syövät, epilepsia. ”Merkittävää on, että kipupotilaat ovat voineet vähentää vahvoja opiaattijohdannaisia tai jopa luopua niistä.”

Täysin toista mieltä on Eija Kalso. Hän on kipulääketieteen professori ja Hyksin kipuklinikan ylilääkäri. ”Jos hyvältä lääkkeeltä edellytetään, että se on osoitettu tutkimuksissa tehokkaaksi ja turvalliseksi, lääkekannabis ei ole hyvä lääke”, hän sanoo.

Näyttö lääkekannabiksen tehosta ei ole Kalson mukaan riittävä. Myös haittavaikutukset ovat mittavat.

 

Lue Suomen Kuvalehdestä 24/2015 artikkeli Kahta mieltä: Markku Knuutila ja Eija Kalso väittelevät lääkekannabiksesta.