Professori: Lääkekannabis aiheuttaa riippuvuutta

Apteekkarin mukaan lääkekannabis ei valvotussa käytössä aiheuta riippuvuutta.

lääkekannabis
Teksti
Elina Järvinen

Lääke on pienessä, kämmenen kokoisessa sumutepullossa. Ruskeaa lasia, etiketissä nimi Sativex.

Sitä suihkautetaan posken sisäpinnalle tai kielen alle. Yksi painallus, ja Cannabis sativa -kasvin kannabinoidit kulkeutuvat keskushermoston reseptoreihin. Vaikutus leviää elimistöön: lihasten kouristava jäykkyys hellittää, kipu laantuu.

Sativex on niin sanottua lääkekannabista. Se on ainoa kannabispohjainen lääke, jolla on myyntilupa Suomessa. Sen sääntely on tiukkaa: reseptin saa kirjoittaa vain neurologian erikoislääkäri tai neurologisen osaston lääkäri, ja sitä saa määrätä vain MS-potilaalle. MS-taudin oireisiin kuuluu spastisuus, lihasjäykkyys, joka vaikeuttaa liikkumista ja aiheuttaa särkyä. Näihin oireisiin Sativexia voi kirjoittaa, jos ”muilla lääkkeillä ei ole saavutettu toivottua vaikutusta”. Myyntilupa annettiin marraskuussa 2012.

Kannabis on silti kiistanalainen lääke. Monet asiantuntijat pitävät sitä tehottomana ja muistuttavat sen vaaroista. Sativex luokitellaan huumeeksi.

Potilailla taas on oma järjestönsä, Lääkekannabiksen käyttäjien yhdistys, jonka mielestä teho on kansainvälisesti todistettu. Eikä ainoastaan MS-tautiin vaan myös muihin kiputiloihin.