Lääkärilehti: Myös pikkulasten on käytettävä aurinkolaseja

Aurinko
Teksti
Pekka Anttila
Mitkä tahansa lasten tummat leikkiaurinkolasit eivät täytä suojauksen tarvetta. Kunnollisten lasien on suojattava silmät säteilyltä sataprosenttisesti.  Kuva Petra Piitulainen / Lehtikuva.

Myös pienten lasten on syytä käyttää aurinkolaseja kesän hellekeleillä. Lapsen silmässä suurempi osa ultraviolettisäteilystä pääsee silmäpohjaan asti, sillä mykiö ei suodata säteilyä yhtä paljon kuin aikuisilla. Asiasta kirjoittaa Lääkärilehti (21/2011).

Lehden haastattelema Hyksin silmätautiopin professori Tero Kivelä kertoo, että Suomen leveysasteilla ultraviolettisäteily ei kuitenkaan ole suuri riski silmille verrattuna esimerkiksi Välimeren maihin.

”Ultraviolettivalon tiedetään nopeuttavan kaihin kehittymistä ja myötävaikuttavan silmäpohjan ikärappeuman synnyssä. Nämä sairaudet tulevat tosin esiin vasta keski-iässä. Lasten aurinkolasien käyttöä voi siis pitää järkevänä”, Kivelä kertoo Lääkärilehden haastattelussa.

Aurinkolasien lisäksi myös hatun lippa suojaa silmiä, ja suurin osa ultraviolettisäteilystä pysähtyy tavallisten silmälasien muovilinsseihin. Aurinkolaseja käytetään nykyisin enemmän siksi, että ihmisten valveutuneisuus on kasvanut.

”Ultraviolettisäteily on voimakkaampaa otsonikerroksen ohentumisen myötä ja siitä puhutaan enemmän kuin aikaisemmin”, Kivelä sanoo.

Unohtaa ei voi myöskään tv-ruutujen kokoisten lasien muodikkuutta nuorten keskuudessa – myös pilvisillä keleillä.

Kivelän mukaan aurinkolasien käytön vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu lääketieteellisesti.

”On vaikea osoittaa syy-yhteys kaihin tai silmänpohjan rappeuman ja etenkin lapsuuden aurinkolasien käytön välillä. Aikaa on välissä 30-40 vuotta ja takautuva tutkimus on hankala”, Kivelä kertoo Lääkärilehdessä.

Tämän päivän keski-ikäiset eivät edes välttämättä muista, oliko heillä lapsuudessa aurinkolasit, joiden käyttö ei silloin ollut yhtä yleistä.

Mitkä tahansa lasten tummat leikkiaurinkolasit eivät täytä suojauksen tarvetta. Kunnollisten lasien on suojattava silmät säteilyltä sataprosenttisesti. Linssimateriaalin on hyvä olla muovia tai polykarbonaattia lasin sijaan.

Kymmenen faktaa auringon vaikutuksista lasten silmiin Helistin-verkkopalvelussa.