Kuntaministeri vaatii: Kittilässä palattava päiväjärjestykseen – nyt ei näytä hyvältä

Ministeriö tarjoaa lainoppineiden apua tilanteen selvittämiseksi, lupaa Paula Risikko.

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kittilän kunnan päätöksenteon kriisiytyminen ei ole enää kunnan yksityisasia. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) sanoo käyneensä Kittilän tilanteesta keskusteluja valtiovarainministeriön kuntaosaston virkamiesten kanssa.

”Olen erittäin huolissani Kittilän kunnan tilanteesta. Ei näytä lainkaan hyvältä”, Risikko sanoo. ”Olemme pohtineet keinoja auttaa ilmeisen vakavassa tilanteessa.”

Risikko kertoo, että hän on saanut paljon huolestuneita yhteydenottoja, jotka ovat koskeneet Kittilän tapahtumia. Kuntaosastolla on myös reagoitu tilanteeseen.

”Vierailin kuluneella viikolla Lapissa Rovaniemellä kuntalakikiertueen yhteydessä. Tapasin Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan (kesk) ja tarjosin apuamme Kittilään. Kerroin, että lakimiehemme ovat jatkuvassa valmiudessa tullakseen paikan päälle selvittämään tilannetta, jos valtuustolta kutsu käy.”

Risikko sanoo varmistaneensa, että myös Kuntaliitto on valmis lähettämään lainopillista apua matkaan, jos valtiovarainministeriön kuntaosasto saa kutsun Kittilään.

Kuntaministeri muistuttaa, että luottamus- ja virkamiehet toimivat aina virkavastuulla.

”Jos pienikin epäilys kohdentuu toiminnan lainmukaisuuteen, se heikentää luottamusta kunnalliseen päätöksentekoon. Kittilän päätöksenteon viimeaikaiset käänteet eivät ole kunniaksi kunnalliselle päätöksenteolle, eivät sen imagolle”, Risikko toteaa.

Ministeri korostaa, että hän ei ota kantaa keskusrikospoliisin ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tutkinnassa oleviin asioihin.

”Otan kantaa vain siihen, että kunnilta edellytetään hyvää, läpinäkyvää ja avointa hallintoa ja päättäjien on varmistettava päätöstensä lainmukaisuus.”

Risikko toivoo Kittilän kunnan päätöksenteon solmujen pikaista selvittämistä.

”Pelkään, että muutoin Kittilän tapahtumilla voi olla koko kuntakentän kannalta kauaskantoiset seuraukset.”

 

Kuntaministeri Paula Risikko sanoo seuranneensa julkista keskustelua Kittilän tapahtumista myös maan keskeisten lainoppineiden pohdintaa mahdollisesta Lex Kittilästä, joka antaisi valtiovallalle puuttumiskeinoja tilanteeseen, jossa kunta rikkoo toistuen lakeja.

”Kyllä vain, Lex Kittilästä on keskusteltu VM:n kuntaosastolla. Mitään johtopäätöksiä ei ole vielä tehty”, ministeri sanoo.

Paula Risikko muistuttaa, että kunnallinen itsehallinto on ollut kansallinen ylpeydenaihe.

Hän sanoo, että Kittilän kunnan päättäjillä on nyt vastuu siitä, että kunnan hallinnossa kyetään palaamaan pikaisesti säälliseen päiväjärjestykseen.

”Muutoin tästä ei hyvää seuraa. Nyt on syytä selvittää tapahtuneet perin juurin ja siihen tarjoan maan parhaiden kuntalainoppineiden apua.”