Kunnanjohtaja: Jokelassa useita kuolleita

Jokela
Teksti
SK:n toimitus

Jokelan kouluammuskelussa on Tuusulan kunnanjohtajan Hannu Joensivun tietojen mukaan kuollut useita ihmisiä. Vahvistusta uhrien määrästä hän ei ole saanut.

Joensivu kertoi, että oppilaat saivat mm. naarmuja paetessaan ulos koulukeskuksesta ikkunoiden läpi. 18-vuotiaan abiturientin kerrotaan yllättäen alkaneen ampua käsiaseella koulussa.

Ammuskelijan motiivit saattavat olla poliittisia

Nimimerkki Sturmgeist89 kertoo blogissaan, että Tuusulan kouluammuskelun vaikuttimet olivat poliittiset. Nimimerkki on kritisoinut useilla internetpalstoilla nykyistä yhteiskuntajärjestelmää ja pitänyt väkivaltaa tehokkaimpana keinona sen muuttamiseen.

YouTube-palveluun tapahtumaa ennakoinut video ilmestyi eilen. Nimimerkin YouTube-tili on nyt suljettu. Yksi videoista oli otsikoitu nimellä Jokela High School Massacre. Videoklipin ehti katsoa ainakin 200 000 ihmistä.

Presidentti Tarja Halonen esitti osanottonsa

Presidentti Tarja Halonen on esittänyt osanottonsa Tuusulan ampumavälikohtauksessa kuolleiden omaisille. Halonen luonnehtii tiedotteessaan Jokelan koulun tapahtumaa järkyttäväksi ja surulliseksi.

Presidentti ilmaisi myös myötätuntonsa loukkaantuneille ja kaikille niille, joita tragedia on koskettanut.

Pääministeri: Jälkihoidossa paljon työtä


Pääministeri Matti Vanhanen uskoo, että jälkihoidossa joudutaan tekemään paljon työtä, että kouluyhteisö, työntekijät ja vanhemmat saavat kaiken tarvittavan avun. Vanhanen ei halunnut syyllistää ketään.

Opetusministeri Sari Sarkomaa sanoo jakavansa surun ja huolen uhrien ja heidän omaistensa sekä koulun oppilaiden ja henkilökunnan kanssa. Sisäministeri Anne Holmlund ei halua vielä arvioida, onko ampuma-aselainsäädäntöä kiristettävä.

Suojelupoliisin tuleva päällikkö Ilkka Salmi ei halua vielä arvioida sitä, onko suojelupoliisilla riittävät resurssit Jokelan kaltaisten tapausten ennakointiin tiedustelun keinoin.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa esitti surunvalittelunsa

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa esittää surunvalittelunsa Jokelan kouluampumisesta. Kuningas kuuli asiasta suomalaisilta toimittajilta lehdistötilaisuudessaan EU:n pohjoismaisen taisteluyksikön harjoituksissa Luulajassa.

Kuningas luonnehti kouluampumista hirvittäväksi tapahtumaksi.

”Valitettavasti tällainen leviää ympäri maailman. Se on kummallista”, kuningas sanoi.

Kriisityö pääsemässä vauhtiin

Tuusulan sosiaalitoimenjohtajan Leo Pietarisen mukaan paikalle on lähetetty kriisiryhmä, jossa on kymmenkunta sosiaalityön, erityissosiaalityön ja lastensuojelun työntekijää.

Opetushallitus päivittää pika-aikataululla internetiin tukimateriaalin oppilaita, opettajia ja heidän omaisiaan varten. Opetushallituksen pääjohtajan sijaisena toimivan kehityspäällikkö Markku Rimpelän mukaan kaikilla Suomen kouluilla on olemassa valmiussuunnitelma kriisitilanteita varten.


(STT)

Katso video Jokelan koulukeskuksesta: