Kristallipuolueen ehdokkaat ottivat Uppo-Nalle-näytelmän kohteekseen, ja ohjaajan oli muutettava rokottava eläinlääkäri torimummoksi

”Jos tällaisia ihmisiä valitaan kunnallispolitiikkaan mukaan, millainen meidän kaupungistamme tulee”, kysyy teatterinjohtaja Kari Kinnaslampi.

Kesäteatterit
Teksti
Aurora Rämö

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Laulavan lintukoiran lakista roikkuu hintalappu. 

Reeta seisoo keskeneräisen lavan kulmassa ja selaa seiskaluokan kemian kirjaa. On pitänyt tulla suoraan koulusta harjoituksiin, ensimmäisiin ulkona, varsinaisella esityspaikalla.

Ensi-iltaan on kolme viikkoa, mutta Kivinokan kesäteatterissa ei ole vielä vettä, sähköjä eikä vessoja. Katsomon paikalla on hiekkakasa ja pieniä lätäköitä. 

Ei sentään sada. 

Ohjaaja, teatterinjohtaja Kari Kinnaslampi on käynyt ostamassa Forumin kauppakeskuksesta muovisia mansikoita, porkkanoita ja salaattikeriä. Ne on tarkoitettu torimummolle. 

Mummon esittäjä näytteli vielä alkuviikosta eläinlääkäriä, joka rokottaa Uppo-Nallen.   

 

Sähköposteja alkoi tippua sunnuntaiaamuna 16. toukokuuta. 

Kiistanalaisia terveysneuvoja jakeleva Maria Nordin oli kirjoittanut Facebookiin näytelmästä. Nordin on myös kristallipuolueen ehdokas kuntavaaleissa. 

”Järkyttävää miten lastenkulttuurin kautta normalisoidaan medikalisaatio”, päivityksessä luki. 

”Itse aina sensuroin lastenkirjat, joissa on mitään lääketieteeseen liittyvää.”

Kinnaslampi sai kymmeniä puheluita.

Teatterin sivuilla oli ollut esittelyteksti ja siinä kohta, jossa kerrottiin Uppo-Nallen kohtaavan pelkonsa, saavan rokotuksen ja ikioman rokotustodistuksen”. Poliisikaan ei enää saattanut pidättää satuhahmoa, sillä rokotustodistus toimi vakuutena kansalaisuudesta. 

Facebookissa tulkittiin rokotteen olevan koronarokote ja kohtauksen lasten aivopesua. 

Kristallipuolueen ehdokkaat jakoivat esittelytekstiä. 

Alle alkoi ilmestyä kommentteja, joissa pohdittiin, pitäisiköhän lähteä Kivinokkaan vähän ilmaisemaan mielipiteitä… Jumalaare on tuo shaisse mennyt pitkälle!”

”Ota pesäpallomaila mukaan.”

”Osaan sivaltaa sanoilla.”

Jaettiin teatterin sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa. 

”Tänne reklamaatiot.”

Teatterinjohtaja Kinnaslammen oli pakko panna puhelin kiinni. 

 

Loppuviikkoon mennessä Hesari on soittanut, Yle on soittanut, Ilta-Sanomat kirjoittanut, Iltalehti kuvannut, Suomen Kuvalehti blogannut, Ruotsin televisio kysellyt. 

Se on melkoinen määrä huomiota pienelle kesäteatterille, joka esittää lastennäytelmää. 

Poliitikot, julkkikset ja Kansallisteatteri ovat tottuneet julkiseen paineeseen ja kohtuuttomaankin kritiikkiin, mutta Kivinokan kesäteatteri ei ole.  

Kinnaslampi hätääntyi. 

Päivän pohdinnan jälkeen hän kirjoitti Facebookiin: Olemme poistaneet Uppo-Nalle näytelmästä ’rohkeusrokote’-kohtauksen väärinkäsitysten välttämiseksi.”

Viestejä oli tullut niin paljon, ja osa niistä oli päällekäyviä. Jos voi kirjoitella sellaisia nettiin, mistä tietää, ettei katsomo täyty kirjoittelijoista? Entä jos joku tuleekin pesäpallomailan kanssa?

Miten selittää Reetaa näyttelevälle 14-vuotiaalle, miksi hänen videonsa alla on neljä kertaa enemmän vihareaktioita kuin sydämiä?

Asiat kuulostavat yksittäin kerrottuna melko mitättömiltä, mutta kun vastailemiseen ja eskaloituvan keskustelun seuraamiseen käyttää vuorokausia, mittasuhteet saattavat kadota. 

On mahdotonta arvioida, kuinka moni eri ihminen lopulta viestejä lähetti, saattoivathan he vaihtaa tiliä välissä. 

Kinnaslampi pitää pientä pressikonferenssia muovisella tuolilla harmaissa verkkareissa. Paikalla on pari toimittajaa ja osa työryhmästä.

”Olen 35 vuotta tehnyt lastenteatteria, ja lasten turvallisuutta minä ajattelen, ihan pelkästään.” 

Hän hieman herkistyy. 

”Voin luopua jostain helvetin kohtauksesta, ei se minun taiteellista uraani himmennä, jos ei nyt kirkastakaan, mutta se on yksi ja sama, ettei tapahdu mitään kauheaa katastrofia.”

Hän ei tahtoisi nimetä väärillä tiedoilla kampanjoineita ehdokkaita tai puoluetta, jottei tulisi heittäneeksi bensaa leikkeihin. 

”Ainoastaan sanon huoleni siitä, että jos tällaisia ihmisiä valitaan kunnallispolitiikkaan mukaan, millainen kaupunki meidän kaupungistamme tulee. Tämä on ihan hirveää.”

 

Työryhmän jäsenet kyllä yrittivät keskustella rokotekohtauksesta pillastuneiden kanssa. 

Uppo-Nallea näyttelevä Juha Uutela kirjoitti viestin Facebookin Koronakapina-ryhmään. Siinä selitettiin, ettei näytelmän takana ole salaliittoa eikä mikään taho ole maksanut kohtauksen esittämisestä.  

Ryhmän ylläpitäjä ei ollut vakuuttunut: Sanokoon produktio mitä sanoo, niin kyseessä oli, näinä aikoina, silmittömän härski yritys aivopestä pieniä lapsia rokotemyönteiseen suuntaan.”

”Yhden hassun tekstin poisto ei riitä vielä maineen korjaukseen. Potkikaa vastuussa olevat ihmiset ulos, jotta asia ei toistu”, yksi jäsen kommentoi. 

Kivinokan kesäteatterista on vaikea potkia ketään ulos, sillä suurimman osan vuodesta se pyörii pelkällä teatterinjohtajan työpanoksella, josta hän ei maksa itselleen palkkaa. 

”Ihan turha oli yrittää”, Uutela sanoo. ”Kuin seinille puhuisi.”

 

Keskustelu siirtyi yksityisiin ryhmiin ja salattuihin viestimiin, kuten Signaliin ja Telegramiin.

Maria Nordin kirjoitti Twitterissä, että hän oli kirjoittanut mielipiteensä esityksestä ”äitinä ja lastenkulttuurin tuottajana”. 

”En ole maalittanut tahi ketään kannustanut maalittamaan. En ole johtaja kenellekään, enkä kuulu mihinkään ryhmään.”  

Kaava on tyypillinen. Jos ei ole kirjoittanut suoria kehotuksia tai uhkauksia, ei ole vastuussa nostattamastaan mylläkästä. On ainoastaan ”esittänyt kritiikkiä”.

Nordin kuitenkin kuuluu johonkin ryhmään, kuten muutama muukin kesäteatterin näytelmätekstiä tulkinnut ja jakanut. 

Suomen Kuvalehti kysyi kristallipuolueen puheenjohtajalta, mitä hän ajattelee siitä, että puolueen ehdokkaat levittelevät netissä paikkansapitämättömiä tietoja, jotka johtavat esityksen uhkailemiseen väkivallalla.

Puheenjohtaja koki kysymykset puhelimessa ”monimutkaisiksi” ja pyysi ne sähköpostilla. Hän jätti vastaamatta.

Kivinokan kesäteatteri suunnittelee rikosilmoituksen tekemistä.