Instan iloiset teologit
2020-luvun suomalaista yhteiskuntaa elähdyttää kiinnostus kohtaloon, astrologiaan, kristalleihin, salvianippuihin ja tarot-kortteihin, kirjoittaa Antto Vihma.
”Kiitos! Kuiskasin universumille, kun se otti jälleen toiveeni syleilyynsä.”
Katselen Instagram-palvelussa julkaistua kuvaa, jossa voimalause on kirjoitettu valkoisella tekstillä dramaattisen tähtitaivaan päälle. Reilua kuukautta myöhemmin kuvavirrassa näkyy auringonlasku ja ohje:
”Ja juuri silloin, kun luulit menettäneesi aivan kaiken, odota. Jotain elämää suurempaa on tulossa. – Universumi.”
Hidasta elämää esittelee itsensä ”kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ykköskanavaksi Suomessa”. Sillä on reilut 197 000 seuraajaa Instagramissa. Ylen uutiset kirii edelle, Helsingin Sanomat jää taakse. Muut suomalaiset journalistiset mediat eivät voi edes haaveilla moisesta suosiosta. Evankelis-luterilaisen kirkon Instagram-tilillä on vain 13 300 seuraajaa.
Suositut bloggarit ja influensserit käyttävät samaa uushengellistä kieltä kuin Hidasta elämää. Heidän tyylinsä valuu alaspäin ja täyttää sosiaalisen median kanavat.
Teologinen sävelkorvani on harjaantumaton, mutta kuulostaa siltä, että tässä viestinnässä ”universumi” on ottanut paikan, joka joskus kuului Jumalalle. Liikutaan lähellä sitä epämääräistä ajatusta, että täytyy olla jotakin enemmän kuin järki, tiede ja moderni elämä. Mutta mitä tämä enemmän on? Ja miten se eroaa organisoiduista uskonnoista? Teologiset kysymykset tuntuvat leijuvan jossakin kuvavirran takana.
2020-luvulla suomalainen yhteiskunta ei ole enää uskonnollinen, mutta ei täysin maallistunutkaan. Sitä elähdyttää kiinnostus kohtaloon, astrologiaan, kristalleihin, salvianippuihin ja tarot-kortteihin. Tähän saumaan iskee myös digitaalinen lifestyle-viisaus. Se tarjoaa ristiriitaisen sekoituksen oman toimijuuden vahvistamista ja universumin (kohtalon? Jumalan?) käsiin antautumista.
Instagram avaa ikkunan myöhäismodernin ajan hengellisyyteen. Jopa kulutuskeskeisessä lifestyle-maailmassa olisi röyhkeää tai pinnallista antautua riemuiten pelkälle materialismille.
Henkistyneet vaikuttajat jakavat auliisti somessa elämänohjeita: ”Kun johonkin asiaan takertuu, se pakenee” (perusteetonta), ”Tee vain oikealta tuntuvia asioita” (huono neuvo), ”Mikään hyvä ei synny pakottamalla” (historiaton tulkinta), ”Taikaa on, jos uskot siihen” (tuskin pitää paikkaansa).
Tämä oli ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä
Tilaa Suomen Kuvalehti ja hanki luettavaksi koko sisältö ja arkisto
Tilaa