Ylikulutetaan yhdessä

Ilmastotoimien vaikutuksia ei nimittäin pitäisi verrata nykytilaan, vaan skenaarioon, jossa alati etenevää muutosta ei torjuta.

Profiilikuva
media
Teksti
Reetta Räty
Kirjoittaja on journalistiikan työelämäprofessori Tampereen yliopistossa.

EU:n ilmastopaketin uutisointi noudatti tuttua kaavaa. ”Näin EU:n ilmastopaketti näkyy suomalaisten arjessa”, uutisoi Yle 15. heinäkuuta. Sitten kerrottiin, mikä kaikki kallistuu ja keneltä viedään eniten.

Kauppalehden toimittaja Eero Roslander kritisoi kolumnissaan (20.7.) näkökulmaa ”älyllisesti epärehelliseksi”. Ilmastotoimien vaikutuksia ei nimittäin pitäisi verrata nykytilaan, vaan skenaarioon, jossa alati etenevää muutosta ei torjuta. ”Oikea kysymys pitäisi olla, miten ilmastotekojen tekemättä jättäminen vaikuttaa elämääsi ja mikä kustannus sillä on”, Roslander kirjoitti.

 

Oli ilahduttavaa lukea kritiikkiä juuri Kauppalehdestä. Ehkä tämä talousmedia muuttaa etujoukoissa keskustelua niin, ettei taloutta ja ympäristöä nähdä toisilleen vastakkaisina? Ihan luonteva ajatus, sillä yritysmaailmassa riskianalyyseihin ja tulevaisuusskenaarioihin on totuttu. On jo tiedossa, että jos meno ei muutu, juuri sinun bisnekselläsi ei ole mitään tulevaisuutta.