Kolme kokoomusedustajaa julkaisi saman tekstin omissa nimissään

Lainahöyhenissä
Kolme kokoomuslaista lainahöyhenissä: Lenita Toivakka, Petri Salo, Anne-Mari Virolainen. Kuvat Martti Kainulainen ja Markku Ulander / Lehtikuva.

Politiikassa on jo pitkään ollut tapana, että ministerit eivät kirjoita itse puheitaan vaan lukevat vain, mitä avustajat ovat panneet heitä varten paperille.

Sama käytäntö on nyt yleistymässä myös rivikansanedustajien keskuudessa. Kolme kokoomuksen kansanedustajaa julkaisi äskettäin kukin tahollaan Ruotsin vaaleja käsitelleet kirjoitukset, joissa oli pitkiä lähes identtisiä katkelmia.

Turun Sanomissa ollut artikkeli ilmestyi lietolaisen Anne-Mari Virolaisen nimissä, Savon Sanomien juttu mikkeliläisen Lenita Toivakan allekirjoittamana ja Pohjalaiseen mennyt teksti kauhavalaisen Petri Salon kirjoituksena. Kansanedustajien oma panos rajoittui lähinnä muutamiin sanavalintoja ja lauserakenteita koskeneisiin ratkaisuihin.

Toivakka: ”Ruotsin vaaleista ei voi vetää yhtäläisyyksiä Suomen eduskuntavaaleihin. Vaikka maiden tilanteessa on paljon samaa, myös erot ovat huomattavia.”

Salo: ”Ruotsin vaaleista ei voi vetää suoraan yhtäläisyyksiä Suomen eduskuntavaaleihin. Vaikka maiden tilanteessa on paljon samaa, myös eroja löytyy.”

Virolainen: ”Ruotsin vaalitulosta on hankala sovittaa Suomen tuleviin eduskuntavaaleihin. Vaikka maiden tilanteessa on paljon samaa, myös erot ovat huomattavia.”

Vaalien ratkaisustakin oltiin liikuttavan yksimielisiä.

Salo: ”Useimmat asiantuntijat tulkitsevat tuloksen luottamuslauseeksi Reinfeldtin talouspolitiikalle.”

Virolainen: ”Useimmat asiantuntijat tulkitsevat vaalien tuloksen luottamuslauseeksi Reinfeldtin talouspolitiikalle.”

Toivakka: ”Useimmat vaaliasiantuntijat tulkitsevat tuloksen luottamuslauseeksi Fredrik Reinfeldtin talouspolitiikalle.”

Kaikkien kirjoitusten lähteenä oli kokoomuksen ryhmäkokouksessa pidetty ja kirjallisena jaettu briiffi. Kansanedustajilla on lupa käyttää tällaista materiaalia tausta-aineistona, mutta toivomuksena on ollut, ettei sitä lainattaisi aivan sanatarkasti. Käytöstä pitäisi myös aina kertoa muille ryhmän jäsenille. Nyt pelisäännöistä lipsuttiin noloin seurauksin.