Kokoomuksen Vapaavuori: Tilanne pahenee, mutta hallitus nuokkuu

Eero Heinäluoma
Teksti
Pekka Ervasti
Jan Vapaavuori
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori patistelee hallitusta tositoimiin talouspolitiikassa. Kuva Petri Kaipiainen.

Euroopan talouskriisin syveneminen ja euroalueen ongelmien leviäminen Kreikasta Italiaan on saanut ilmeet entistä vakavammiksi myös Suomessa.

Talousennusteet ovat synkkiä. Suomi on jo taantumassa tai ainakin sen kynnyksellä. Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas (sd) on jo ennustanut lamaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mielestä hallitus ei voi tässä tilanteessa seisoa tumput suorina. Hallitusohjelma laadittiin ennakoitua paremman talouskasvun varaan. Nyt kun tilanne on heikentynyt, ohjelmaan kirjatut sopeuttamistoimet olisi käynnistettävä.

Vapaavuori siteeraa hallitusohjelma sanatarkasti: ”Hallitus sitoutuu toteuttamaan uusia lisäsopeutustoimia, mikäli valtion velan bruttokansantuoteosuus ei näytä kääntyvän laskuun ja valtion taloudellinen alijäämä näyttää asettuvan yli 1 prosentin bruttokansantuotteesta.”

”Nyt tämä perälauta on tullut vastaan. Alijäämä näyttää asettuvan 2,7 prosentin tasolle bkt:stä. Näyttää selvältä, että sovittuja sopeuttamistoimia on tehtävä jo ensimmäisessä kehysriihessä keväällä, kuten pääministeri Jyrki Katainenkin on todennut. Tietysti, jos eurooppalainen tilanne pahenee jyrkästi, on toimittava tätäkin nopeammin.”

Vapaavuori muistuttaa, että samalla kun hallitusneuvotteluissa sovittiin sopeuttamistoimista, sovittiin myös, miten ne tehdään: puolet säästöinä ja leikkauksina ja toinen puoli veronkorotuksina. Hän laskee, että kyse on mieluummin miljardeista kuin sadoista miljoonista euroista.

Kun hallitus on jo etukäteen sopinut toimista pahan päivän varalle, miksi Vapaavuori nostaa asian tikun nokkaan? Eikö tilanne ole kaikille hallituksessa selvä?

”Jos tämä olisi itsestään selvää, että kaikki ovat tämän mieltäneet, ei isoimman hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan tarvitsisi näin puhua.”

Vapaavuoren mielestä talouspoliittisessa keskustelussa ei ole vielä päästy lähellekään konkretiaa. ”Ei ole kyse siitä, että joillakin olisi jäänyt vaaliretoriikka päälle. Kyse on enemmänkin siitä, että päälle on jäänyt hyvien aikojen retoriikka. Poliitikkojen on länsimaisissa demokratioissa vaikea hyväksyä sitä, että pitää tehdä vaikeita ratkaisuja.”

Vapaavuori pitää selvänä, että tulevien leikkausten on lyötävä läpi koko valtionhallinnon ja järjestelmän. Muutaman poikkeuksen hän kuitenkin mainitsee. ”Heikoimmassa asemassa olevilta ei leikata eikä tuloverotusta kiristetä.”

Kokoomusryhmyri arvelee, että opetusmenoista ja puolustusvoimilta nipistetään myös vähemmän, koska niiden määrärahoja karsittiin kovalla kädellä jo aikaisemmin.

Muutamat ekonomistit ovat varoittaneet, että valtion leikkaukset ja säästöt vievät kasvun edellytyksiä hetkellä, kun elvytystä juuri tarvittaisiin. ”Jos näin ajatellaan, koskaan ei ole oikea aika leikata. Ei tämä ole kenestäkään kivaa, mutta vastuullinen lääkärikin määrää lääkkeitä sairauden parantamiseen, vaikka niistä tulisi sivuvaikutuksia.”

Kyse on Vapaavuoren mielestä myös hallituksen uskottavuudesta ja samalla sen päätöksenkyvyn testi.Heinäluoman ikävä yllätys

Leikkaukset purevat nopeasti, mutta niiden vaikutus on kertaluonteinen. Rakenteelliset uudistukset tuovat kestävämpiä säästöjä. Hallitusohjelmassa on oikeastaan vain yksi sellainen: kuntauudistus.

Hanke on tulenarka. Kunnallisvaaleihin tähtäävä oppositio on ottanut ilon irti muun muassa pakkoliitosuhasta. Paineet hallituksen sisällä ovat kovat ja Vapaavuori näkee rintaman murtumisen merkkejä demarien lohkolla. Puhemies Eero Heinäluoma (sd) on ehdottanut, että oppositio otettaisiin mukaan valmisteluun. Vapaavuori kummastelee Heinäluoman puheita.

”On surullista, että niinkin korkealta paikalta kuin puhemiehen jakarandatuolilta halutaan heittää kapuloita tämän hankkeen rattaisiin. Kyseessä on keskeisin rakenteellinen uudistus hallituksen ohjelmassa.”

Kaiken lisäksi Heinäluoma puhuu Vapaavuoren mielestä vastoin parempaa tietoaan.

”On itsestään selvää, että puhemies tietää uudistuksen vesittyvän, jos oppositio tulisi mukaan. Puhemies tietää myös, että hallitusohjelmaa tehtäessä nimenomaan sovittiin, että uudistus viedään läpi hallituksen voimin eikä parlamentaarisesti. En voi olla hämmästelemättä Heinäluoman puheita.”

Vapaavuoren kritiikki osoittaa, että vaikka hallituksen sisällä kokoomus ja Sdp tuntuvat löytäneen yhteisen sävelen, sen ulkopuolella puolueiden keskeisten toimijoiden välillä riittää riitasointuja.