Kittilä-käräjät loppusuoralla – Yksi todistaja puuttuu: haastemiehet eivät ole tavoittaneet varjovalmistelun pääarkkitehtiä

Käräjillä on paljastunut, että esityksiä aikanaan tehneet kuntapäättäjät eivät ole tienneet, kuka ne on laatinut. Papereita on jaettu ”sun vuoro esittää” –periaatteella.

Anna Mäkelä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Lapin käräjäoikeudessa syksyn ajan jatkuneet Kittilä-käräjät ovat lopuillaan. Jäljellä pitäisi olla syyttäjän, asianomistaja Anna Mäkelän ja 28 vastaajan loppulausunnot, joita ryhdytään käsittelemään 30. tammikuuta 2019.

Tiistaina 11. joulukuuta piti olla todistajien viimeinen kuulemispäivä. Kuultavana piti olla muun muassa oikeustieteen lisensiaatti Pertti Eilavaara, joka avusti Kittilän keskeisiä kuntapäättäjiä ohi virallisen valmistelun joulukuusta 2013 aina vuoden 2014 lopulle.

Toisin kävi. Eilavaara ei saapunut käräjäoikeuden kuultavaksi. Haastemiehet eivät olleet tavoittaneet häntä.

Eilavaaraan liittyviä asiakirjoja tullaan käsittelemään myöhemmin myös toisessa oikeudenkäynnissä. Syyte koskee oikeudellisen asiantuntija-avun hankkimista ja kyseisen laskun maksattamista Kittilän kunnalla, vaikka kunta ei ollut tehnyt lakipalvelujen hankinnasta edes hankintapäätöstä.

Niin sanotusta ykköslaskusta on jo nostettu syytteet.  Toiseen, myöhemmin löytyneeseen laskuun liittyvät tapahtumat ovat syyteharkinnassa. Eilavaara ei itse ole epäiltynä laskuihin liittyvässä asiassa.