Kevään yhteishaku: Työelämän ja hakijoiden tarpeet ristiriidassa

lama
Teksti
SK:n toimitus

YLEn mukaan taantuma vaikeuttaa koulutustarpeen ennakointia entisestään, eivätkä hakijoiden halut sovi täysin työelämän tarpeisiin.

Ammatillisen koulutuksen kevään yhteishaun lukemat heijastavat taloudellisen tilanteen epävarmuutta. Hoitajakoulutus houkuttelee entistä enemmän. Kulttuuriala kiinnostaa yhä, muttei tarjoa töitä.

Varmat työllistymisen alat

Opetusministeriön ylitarkastaja Mika Tammilehto nimeää YLEn haastattelussa ”varmoiksi” tulevaisuuden aloiksi teknologiateollisuuden, rakennusalan sekä sosiaali- ja terveysalan.

Tammilehti arvelee, että teknologiateollisuuden puolella kone- ja metallialalla on jatkossa varmasti paljon töitä, vaikka tällä hetkellä taantuma saattaa sinne heijastua.

Kevään yhteishaussa erityisesti hoitajakoulutuksen suosio kasvoi selvästi viime vuoteen verrattuna. Ammattikorkeakoulujen sairaanhoitajakoulutukseen haki yli tuhat enemmän kuin viime vuonna.

Myös toisen asteen yhteishaussa lähihoitajaksi pyrki 800 hakijaa viimevuotista enemmän. Aloituspaikkojen määrä kasvoi saman verran.

Kulttuurialalla leikkauksia ja tungosta

Kulttuuri- ja viestintäkoulutuksessa valmistuneilla on vaikeuksia työllistyä.

Hallituksen politiikan mukaisesti kulttuurialan ja viestinnän koulutustarjontaa on jo rajoitettu heikon työllistymisen takia, mutta karsiminen jäi laimeaksi. Tänä keväänä ammattikorkeakoulujen kulttuurialan koulutuspaikkoja oli tarjolla 1980, mikä on vain vajaat 50 vähemmän kuin vuosi sitten.

Vähennyksistä huolimatta, ammattikorkeakoulujen medianomin opintoihin riitti imua: koulutusohjelmiin haki 2 750 ihmistä, eli jokaista aloituspaikkaa tavoitteli yli kuusi hakijaa.

Lähde YLE