Keski-ikäisistä miehistä on pula sosiaalidemokraateissa

Jutta Urpilainen
Teksti
Heikki Vento
Mikko Majander. Kuva Jarmo Mela / LK.

Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen ministerikierrätyksen jälkeen Sdp:n ministeriryhmän kokoonpanoa on ihmetelty, koska siinä on neljä nelikymppistä naista ja kaksi vanhuuseläkkeen alaikärajan ylittänyttä miestä. Onko ryhmä koottu väärin, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, dosentti Mikko Majander?

”Näkyviä ja osaavia nuoria naisia on paljon enemmän kuin miehiä. Kun katsoo miesten ikäjakaumaa, onhan siinä suuri ero. Ministerilista on puolueen näköinen.”

Vastaako puoluejohdon ja ministeriryhmän kokoonpano puolueen kannattajakunnan rakennetta?

”Puoluejohto on historiallisen nuori. On ennenaikaista sanoa, vetoavatko nuoret kasvot kannattajakuntaan. Se on seuraavien eduskuntavaalien suuri kysymys.”

Missä on Sdp:n kannatuksen perusta?

”Peruskannattajan käsite on hämärtynyt. Enää ei päde se, että synnyttiin yhteen liikkeeseen ja vaalitulosta kommentoidaan, että meidän äänestäjämme jäivät kotiin. Jokainen ääni on voitettava uudestaan.”

Kuinka suuri vaara puolueelle on se, että Sdp:n suosio erityisesti SAK:laisessa ay-liikkeessä on hiipunut?

”Duunareista on pidettävä huolta, mutta Sdp tekee karhunpalveluksen itselleen, jos se profiloituu luokkapohjaisen äänestäjäkunnan liikkeeksi. Sdp:n voima on kokoavana ja eri ryhmien intressejä yhteensulattavana liikkeenä. Kun teemana on työ, sen pitää olla muutakin kuin ay-liike.”

Sdp:stä on vuotanut kannatusta useisiin puolueisiin. Miten virtaus saadaan kääntymään?

”Esimerkiksi Paavo Lipposen sateenkaarihallituksen toiminta koettiin kansalliseksi projektiksi, jossa Sdp otti suunnan ja piti hallituksen koossa.”

”Nyt ei ole sellaista fiilinkiä, että suunta ja tavoitteet olisivat selviä. On hyvin vaikea sitä nyt hahmottaa. Kun missio ei hahmotu, se palvelee erillisasioita ajavia, oppositiota ja kriittisiä ryhmiä.”

Onko Jutta Urpilaisen aika käymässä vähiin?

”Urpilainen on saavuttanut laajan arvostuksen omissa piireissä ja laajemminkin. Etsikkoaika on kestänyt pitkään. Kohta kannatuksen pitää kääntyä vaalitulokseksi, muuten alkaa tulla jännitteitä.”

Oliko ministerikierrätys kurssinmuutos vai silmänlumetta?

”Se on olennainen juttu, että saataisiin sote- ja kunta-asiat uuteen vaiheeseen uusin kasvoin. Kierrätykseen ei olisi riittänyt yksi vaihdos. Muutoksista tuli odotettua vaikeampia, koska oli kysymys myös siitä, kuka oli onnistunut ja kuka epäonnistunut.”