Kenraali: "Suomen kyberpuolustus vuotaa"

Arto Räty
Teksti
Pekka Ervasti

Suomalaiset sivustot ja tietoverkot ovat liian suojattomia kyberhyökkäyksiä vastaan. Puolustusministeriön mukaan verkkohyökkäysyrityksiä on jo ollut tuhansia.

Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Puolustusministeriön kansliapäällikön, kenraaliluutnantti Arto Rädyn mielestä Suomessa puhutaan liian vähän tietoverkkojen suojaamisesta tai, kuten sotilaat sanovat, kyberpuolustuksesta.

”Suomalainen yhteiskunta ei ole kokonaisvaltaisesti valmistautunut kyberhyökkäyksiin”, Räty sanoo.

Valtionhallinnon sisällä työskentelee parhaillaan poikkihallinnollinen työryhmä, joka miettii keinoja verkkopuolustuksen vahvistamiseksi. Sen on saatava työnsä valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Tämänhetkinen suojaustilanne ei Rädyn mukaan riitä. ”Viestintävirastossa on vain kymmenkunta henkeä, jotka katsovat asian perään.”

Rädyn mukaan Suomessa on havaittu tuhansia verkkohyökkäysyrityksiä. ”Liikkeellä on ollut valtiotoimijoita, järjestäytynyttä rikollisuutta ja yksittäisiä hakkereita. Mukana on business-vakoilua ja silkkaa häirintää.”

Kenraali ei halua tarkentaa, mitkä valtiot ovat hyökkäilleet suomalaisia tietoverkkoja ja sivustoja vastaan.

Rädyn mielestä kyberpuolustukseen voi valmistautua vahvistamalla myös omaa iskukykyä verkossa. ”Voidaan sanoa, että kyberpuolustusta ei voi olla, jos ei ole kyberhyökkäyskykyä.”

Aiheesta lisää
Kyberhyökkäys voisi lamauttaa Suomen (SK 43/2008, pdf-tiedosto)