Kela ei salli viittomakielen tulkin valita työpaikkaansa

Kela
Teksti
Heta Muurinen

Viittomakielen tulkki ei voi vapaasti valita työpaikkaansa Kelan kolmevuotisen kilpailutusjakson aikana. Syynä on Kelan tulkinta hankintalaista.

Viittomakielen tulkki Miia Järvenpää avustamassa Kynnys ry:n puheenjohtajaa, kuurosokeaa Riku Virtasta. Kuva Roni Lehti / Str / Lehtikuva.

Kela kilpailutti tulkkauspalveluntuottajat ensimmäistä kertaa viime vuonna. Kilpailutukseen osallistuneet yritykset ilmoittivat Kelalle tulkkiensa määrän ja näiden työkokemuksen. Yritykset pisteytettiin hinnan ja tulkkitarjonnan laadun mukaan. Ne saavat toimeksiantoja kilpailutusjärjestyksessä.

Nykyisen kilpailutuksen aikana yritys ei voi rekrytoida uusia tulkkeja. Seuraava kilpailutus tapahtuu aikaisintaan vuonna 2013. Käytännössä siis tulkki ei voi vaihtaa työpaikkaa kilpailutuksen aikana. Kela ostaa arviolta 90 prosenttia kaikista viittomakielen tulkkipalveluista.

”Jos me huomaamme, että jossain on liian vähän tulkkeja, niin silloin saa palkata lisää. Muuten tulkkien rekrytointi on kiellettyä”, sanoo etuuspäällikkö Kari Vilkama Kelasta.

Kelassa pelätään, että kaikki tulkit haluaisivat töihin kilpailutuksen voittaneeseen yritykseen.

Mutta eikö kyseessä ole yritysten oma riski?

”Hankintalaissa on lähdetty siitä, että kilpailutusjärjestys tulee tästä kilpailutustilanteesta ja se mahdollistaa sen, että muillakin on töitä”, Vilkama vastaa.

Yksittäisen tulkin kannalta tilanne on tukala. Huonosta työnantajasta ei pääse eroon, vaan tulkin on kärvisteltävä kilpailutuskauden loppuun, jos mielii olla alalla töissä. Kiellettyä tulkille on myös muuttaa Kelan vakuutuspiiristä toiseen. Tilanne on vaikea myös vastavalmistuneiden tulkkien kannalta.

Tulkkipalveluita on kuitenkin kilpailutettu ennen Kelan mukaantuloa Uudenmaan ja Pirkanmaan alueilla. Silloin yrityksiä ei rajoitettu tulkkien palkkaamisessa.

”Silloin on varmaan ollut eri tulkinta hankintalaista kuin meillä Kelassa. Me olemme kyllä käyneet nämä asiat läpi asiantuntevien ihmisten kanssa ja noudatamme hankintalakia”, sanoo suunnittelija Riikka Heikkinen Kelasta.

Kilpailutukseen osallistui noin 80 vammaisten tulkkauspalveluntuottajaa. Kelan toimeksiantolistalla tulkkeja on vajaa 600.