Kaupan ala varautuu työvoimapulaan

kauppa
Teksti
Petri Pöntinen

Kauppa pitää osaavista ammattilaisista kiinni ja varautuu tulevaan työvoimapulaan.

Talouden vuoristoradalla Suomi syöksyy kuiluun. Vienti putoaa kymmeniä prosentteja, teollisuudesta ja rakennusalalta katoaa jopa 50 000 työpaikkaa tänä vuonna. Lamajunassa on kuitenkin yksi jarrumies: kauppias.

Kaupan alalle on syntynyt viiden viime vuoden aikana 30 000 työpaikkaa. Kauppa työllistää 280 000 ihmistä.

”Jos ala ei menetä tänä vuonna työpaikkoja, se on erinomainen tulos”, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Viime laman aikana marketeista ja myymälöistä katosi 85 000 työpaikkaa. Kauppa oli kuronut menetyksen kiinni viime heinäkuussa. Vain hetkeä ennen, kun maailmalla puhkesi finanssikriisi.

Kaupalla olisi vielä yksi lisäjarru, sunnuntaiaukiolo.

Kaupan liiton mukaan muutos toisi 2 000 henkilötyövuotta, siitä puolet päivittäistavarakauppaan. Pyhäkauppa jakaa hallitusta mutta myös kauppaa.

Erikoiskaupan liiton mukaan sunnuntain aukiolo lisäisi osa-aikaista työtä ja heikentäisi ajan mittaan erikoiskaupan työllisyyttä.

Syksyllä viisaampia

Kolme viikkoa ennen joulua kuluttajat alkoivat säästää sukanvarteen. Mutta ruoasta suomalaiset eivät tingi, ainakaan vielä.

”Vuodet 2010 ja 2011 mennään vielä lujaa”, uskoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Työssäkäyvien ostovoima on historian paras; veroja on alennettu, palkkoja nostettu reilusti. Silti pelon psykologia jyllää. Kuluttajat juoksevat tarjouksien perässäja lykkäävät kalliita ostoksia. Autokauppa onjo hiljentynyt tuntuvasti.

”Syksyllä tiedämme, miten pahaksi tilanne muuttuu”, sanoo Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Tiina Oksala.

”Pahin vaihe saattaa olla keväällä 2010. Jos silloin on elpymisen merkkejä, laajoja irtisanomisia ei tule.”

Päivittäis- ja erikoiskaupassa uskotaan, että tästä lamasta selvitään pääosin sopeuttamalla työaikoja ja -muotoja. Osa-aikaiset tekevät vähemmän tunteja, kokopäiväiset osa-aikaista työtä. Kauppa katsoo jo laman yli.

”Osaavista ammattilaisista halutaan pitää kiinni”, Oksala sanoo.

”Nyt yrittäjät voivat hankkia hyviä työntekijöitä ja varautua tulevaan työvoimapulaan”, Laine vahvistaa.

Palvelut työllistävät

Lama nopeuttaa kehitystä kohti palveluyhteiskuntaa. ”Käynnissä on uusi rakennemuutos”, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksenjohtaja Jaakko Kiander.

”Osa teollisuuden työpaikoista katosi pysyvästi, uudet syntyvät palvelualoille kuten kauppaan.”

Edellisestä lamasta Suomi on muuttunut hypermarkettien ja kauppakeskusten maaksi. Kun pienen kunnan kodinkonekauppias jää eläkkeelle, hän harvoin löytää jatkajan elämäntyölleen. Palvelut – ja kaupan työpaikat – keskittyvät kasvukeskuksiin.

Tänä vuonna kaksi kauppakeskusta, Elo Ylöjärvellä ja Skanssi Turussa, avaa ovet uudessa kiinteistössä. Kiivaimpina rakennusaikoina vihkiäisiä vietettiin 6-7 vuodessa.

”Vuodet 2010-12 näyttäisivät olevan uusinvestoinneissa hiljaisia, vain yksittäisiä keskuksia avataan”, arvioi Kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Tiuraniemi.

Suomessa on 68 kauppakeskusta, uusia on suunnitteilla ja rakenteilla 29. ”Ihan varmasti aika ajaa nyt joiden hankkeiden ohitse.”

Tiuraniemi ei pelkää, että lama kaataisi kauppakeskuksia ja veisi kerralla satoja työpaikkoja.

”Jos kohteen konsepti on kestävä, aina löytyy uusi sijoittaja tilalle. Ja jos yksittäinen liike on vaikeuksissa, toiset yrittäjät paikkaavat tilanteen.”

Laman jälkeen ratkeaa, minne kaavaillut jättikeskukset nousevat. Yhteiskunnan käsi on ohjaamassa tiukemmin kaavoitusta, ostoparatiisien ei haluta sirottuvan pelloille kauas kaupunkien keskustoista.

Se ilmastonmuutoskin kun pitäisi vielä torjua.

Lue 12 onnekkaan työnhakijan tarina SK:sta 14/2009.