Karu totuus pitkäaikaistyöttömästä – tällainen hän on

Kaksi vuotta työttämänä olleista enää joka kymmenes työllistyy ilman "tempputyöllistämistä".

eläkeputki
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Vuoden tai pidempään työttömänä ollut on määritelmällisesti pitkäaikaistyötön. Heitä on Suomessa jo noin 110 000. Määrä on noussut kolmessa vuodessa yli 40 000:lla.

Syy pitkäaikaistyöttömyyden kasvuun voi ainakin teoriassa olla heikko työmarkkinatilanne, mutta ongelmaan vaikuttavat monet tekijät.

Pitkään jatkuva työttömyys aiheuttaa esimerkiksi masennusta ja päihdeongelmia. Pitkään työttömänä ollut sairastelee tutkimusten mukaan muutenkin enemmän kuin työssä käyvät.

16102015tyottomyysb
© Hannu Kyyriäinen / Suomen Kuvalehti

Yleistäen pitkäaikaistyötön on peruskoulun tai keskiasteen käynyt mies. Iältään hän on 60–64-vuotias.

Lähes kolmannes pitkäaikaistyöttömistä on täyttänyt 60 vuotta. Usean tavoite voi olla pääsy eläkeputkeen, jolloin viranomaiset eivät enää voi patistaa koulutukseen ja työllistämiskursseille.

16102015tyottomyysc
© Hannu Kyyriäinen / Suomen Kuvalehti

Yli vuoden mutta alle kaksi vuotta työttöminä olleista noin joka neljäs löytää töitä avoimilta työmarkkinoita ja 45 prosenttia ohjataan koulutukseen tai kursseille.

Kun työttömyys on jatkunut yli kaksi vuotta, enää vain joka kymmenes työllistyy suoraan. Kursseille ja koulutukseen patistetaan edelleen 44 prosenttia. Lähes puolet jää kokonaan työelämän ulkopuolelle.