Kari Nenonen työstään HUSissa: "Tehtäväni on vaativin Suomen julkishallinnossa"

HUS
Teksti
Jyrki Jantunen
Kari Nenonen 170908

Toimitusjohtaja Kari Nenosen mielestä suomalaisten on hyväksyttävä, että liiketoiminta-ajattelu tulee julkisten palvelujen tuotantoon. ”On pakko herättää keskustelua siitä, miten hoito rahoitetaan tulevaisuudessa.” Lue Suomen Kuvalehden henkilökuvasta myös, miksi entiset työtoverit antavat Nenosesta piinkovan kuvan.

HUSin toimitusjohtaja Kari Nenonen HUSin johdon järjestämässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä 17. syyskuuta 2008.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tilanne on tulehtunut ja saattaa johtaa henkilöstön irtisanoutumisiin. Vastaava ylilääkäri Eero Hirvensalo sanoo, että osa henkilöstöstä on jo ilmoittanut harkitsevansa työpaikan vaihdosta, jos kiistaa ei saada ratkaistua.

”Hoitajien puolella on jo nähty sitä, että lähdetään ja tullaan yksityisten firmojen kautta korkeammalla hinnalla takaisin. Mutta jos huippuosaajatkin lähtevät siihen, tilanne on erittäin vakava”, Hirvensalo sanoi keskiviikkona STT:lle.

HUSin henkilöstön ja johdon riidassa on kyse organisaatiouudistuksesta. Uudessa mallissa nykyisten ylilääkäreiden tilalle tulisivat ylijohtaja-palvelujohtajat sekä klinikoiden resursseista vastaavat resurssijohtajat ja -päälliköt. Palvelujohtajat päättäisivät potilaiden sairaalaan ottamisesta ja hoitamisesta, mutta henkilöstöstä, tiloista ja välineistä päättäisivät resurssijohtajat.

Henkilöstö on arvostellut suunniteltua uudistusta kovin sanoin jo aiemmin, ja myös Tehy ja Lääkäriliitto ovat tyrmänneet sen.

Henkilöstölle tehdyssä kyselyssä lähes kolme neljästä vastaajasta kertoi, ettei Husin toimitusjohtaja Kari Nenonen tai muu virkamiesjohto nauti enää heidän luottamustaan.

Sairaanhoitopiiri päätti keskiviikkona jäädyttää eripuraa aiheuttaneet uudet virkansa toistaiseksi. Hakuaika uusiin palvelujohtaja-ylilääkärin ja resurssijohtajien virkoihin olisi umpeutunut perjantaina.

Asiassa etenemistä pohditaan jälleen ensi maanantaina, kun Husin hallitus kokoontuu. Varatoimitusjohtaja Seppo Kivisen mukaan sairaanhoitopiiri ei ole kriisissä, vaikka laineet sekä johdon että uudistuksen ympärillä ovat lyöneet korkeina.

”Kriisiä ei ole, eikä potilasturvallisuus ole tämän vuoksi vaarassa. Potilaiden hoito on kaikille edelleen ykkösasia.”

Kari Nenonen SK:lle:
”En tullut kiusaamaan ketään”

Suomen Kuvalehden Hän-henkilökuvassa (SK 38/2007) Kari Nenosta kuvataan ”tinkimättömänä muutosjohtajana”. Toimittaja Päivi Ängeslevän jutussa entinen työtoveri kuvasi Nenosta muun muassa näin: ”Muodostaa nopeasti mielipiteen, jota ajaa voimakkaasti eteenpäin. Ei silloin enää kuuntele muita.”

Nenonen kuulosti Ängeslevän mielestä miltei diktaattorimaiselta, ja sellainen kuva hänestä on syntynyt julkisuudessakin. Nenonen oli jo tuolloin ilmoittanut ottavansa Husin tiukkaan konserniohjaukseen.

”Minulle on sanottu, että tehtäväni on vaativin Suomen julkishallinnossa”, Kari Nenonen sanoi haastattelussa.

”Toivon, että organisaatio oppii luottamaan minuun ja tapaani toimia. En tullut kiusaamaan ketään tänne vaan toivon sen parasta.”

Nenonen kertoi selkeistä lääkkeistä HUSille: ensin johto on saatava toimimaan tehokkaasti, sillä silloin työntekijätkin saavat paljon aikaiseksi eli tuottavuus kasvaa. Sitten on alettava keksiä, mistä saada rahaa, sillä Nenosen ajatus on, että ”kun ihminen pitää hoitaa, hänet pitää hoitaa”.

Nenosen mielestä omistajilla on oltava oikeus mitata organisaatioidensa tehokkuutta myös julkisella puolella. Lisäksi on keksittävä uusia rahoituskeinoja.

Lue tästä Hän-henkilökuva Kari Nenosesta (pdf; SK 38/2007)

Lisää aiheesta ja keskustelu:
Pekkala: HUS näyttää mallia muutosjohtamisessa (SK netti 25.4.2008)

Teksti
SK netin toimitus
Laura Kolu, STT

Kuva
Mati Björkman / Lehtikuva