Kansanedustaja Sampsa Kataja: kokoomus ei lähde apupuolueeksi populistihallitukseen

Kokoomus ei lähde hallitusneuvotteluihin puolueiden kanssa, jotka eivät myönnä talouden realiteetteja, sanoo Sampsa Kataja.

Sampsa Kataja
”Leikkaus-sanalla on paha kaiku 1990-luvun lamavuosilta, mutta leikkausten ei tarvitse kohdistua pienituloisiin”, Sampsa Kataja vakuuttaa. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Mikä on kokoomuksen kanta: tarvitaanko seuraavalla vaalikaudella leikkauksia, puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja?

”Kokoomuksen kanta on, että kaikki keinot – verotuksen rakenteellinen uudistaminen, työurien pidentäminen, julkisen sektorin tehostaminen ja tiukka menokuri – täytyy ottaa ensi hallituskaudella käyttöön.”

Tarkoittavatko menokuri ja leikkaukset samaa asiaa?

”Käytännössä tarkoittavat. On semantiikkaa, puhutaanko menokurista, hyvinvointipalveluiden kohdentamisesta vai leikkauksista. Tietyt sanat ovat saaneet ymmärrettävästi ikävän leiman: leikkaukset 1990-luvun taantumassa eivät olleet kaikilta osin onnistuneita, siksi sanalla on synkkä kaiku.”

Miksi leikkauksia ehdottomasti tarvitaan?

”Mitä enemmän pystymme käyttämään muita keinoja, sitä vähemmän niitä tarvitaan. Mutta kaikkeen nykyiseen ei ole varaa, jos aiomme huolehtia ikääntyvän väestön hyvinvoinnista. Pelkästään vanhustenhuolto- ja eläkekustannukset nousevat huimasti, rahat on löydettävä jostain.”

Sdp ja keskusta eivät ole toistaiseksi leikkauksien puolesta liputtaneet. Miten kokoomus suhtautuu vaalien jälkeen puolueisiin, jotka eivät vaalien alla myöntäneet leikkausten tarvetta?

”Kokoomus ei lähde hallitusneuvotteluihin sellaisten puolueiden kanssa, jotka eivät tunnusta talouden realiteetteja ja ole valmiita käyttämään kaikkia yllämainittuja keinoja, tai eivät tunnustaneet näitä realiteetteja vaalikampanjassaan. Porin puheenjohtajatentissä Jyrki Katainen oli ainoa, joka myönsi että kaikkia keinoja tarvitaan. Muiden puoluejohtajien kriisitietoisuus oli kovin heikolla tasolla.”

Aikooko kokoomus siis muodostaa hallituksen yksin?

”Se tuskin on mahdollista. Jos jokin toinen puolue voittaa vaalit lupaamalla, että menokuria ei tarvita, kyse on silkasta populismista, eikä kokoomus lähde apupuolueeksi sen kaltaiseen hallitukseen.”

Yleensä rehellisyys ei ole vaalien alla kasvanut, käykö nyt toisin?

”Kansalaisten arkirealismi on tällä hetkellä paljon korkeammalla tasolla kuin poliitikkojen. En tiedä, onko poliitikkojen kohdalla kyse osaamattomuudesta, vai pelätäänkö, että totuudenpuhuja tuomitaan. Politiikassa käy kuitenkin toisinaan niin, että joku ottaa riskin ja alkaa puhua totta, vähitellen kansalaismielipide kääntyy totuudenpuhujan kannalle ja sen jälkeen muut poliitikot seuraavat perässä.”

Yleensä ajatellaan myös, että leikkaukset kohdistuvat etupäässä pienituloisiin. Käykö tällä kertaa näin?

”Miksi ihmeessä kävisi? Pari esimerkkiä päinvastaisesti: hyvätuloisten päivähoitomaksujen korotus ja sen pohdinta, tarvitaanko esimerkiksi huippupääomatulosta asuntolainan korkovähennystä. On nimenomaan neuvoteltava kysymys, mihin leikkaukset kohdistetaan. Kokoomus on linjannut, että yhteiskunnan vähempiosaisilta ei leikata, mutta se ei tarkoita, että kieltäydyttäisiin keskustelemasta menokurista ylipäätään.”

Eikö kokoomus ole koskaan sortunut vaalikampanjoissa katteettomiin lupauksiin?

”On sortunut lupauksiin, jotka eivät ole toteutuneet. Juuri sain itse pottuilua siitä, kuinka tulimme luvanneeksi, että pieniltä pääomatuloilta poistettaisiin vero, mutta tässä taloustilanteessa sitä ei ole pystytty toteuttamaan.”