Kaivosyhtiö Dragon Mining ei halua siivota kokonaan Oriveden kultakaivokseen piilotettuja jätteitä – Kaivosjohtaja: ”Vaarallista”

Viranomaiset eivät ole vielä päättäneet, kuinka perusteellisesti kaivos on siivottava.

Dragon Mining
Teksti
Mikko Niemelä

Australialainen kaivosyhtiö Dragon Mining on tehnyt siivoussuunnitelman Oriveden kultakaivokseen piilotetuista jätteistä, joita sullottiin kaivokseen jopa yli 15 vuoden ajan.

Kaivokseen on kätketty ainakin räjähdeainelaatikoita, muovia, talousroskaa, metallia ja esimerkiksi öljykanistereita.

Laiton jätteiden sijoittaminen tuli julki Suomen Kuvalehden uutisesta syksyllä 2018, minkä jälkeen kaivosvalvoja Pirkanmaan ely-keskus tarkasti kaivoksen. Jätteitä löytyi SK:n uutisoimasta paikasta, ja kaivosyhtiön johto myönsi toiminnan, joka on ollut vastoin kaivokselle myönnettyä ympäristölupaa.

Pirkanmaan ely-keskukselle toimitetusta siivoussuunnitelmasta käy ilmi, että Dragon Mining ei halua siivota koko jätevuorta, joka on piilotettu 66–85 metrin syvyyteen. Jätevuoren korkeus on siis lähes 20 metriä, ja tunneliin on ajettu myös sivukiveä. Sivukiven tarkoitus on tukea louhittua tunnelia, jottei se sortuisi.

Kaivoksen johtaja Ilpo Mäkinen kirjoittaa Pirkanmaan ely-keskukselle lähetetyssä siivoussuunnitelmassa, että yhtiö aloittaa siivoustyön 66 metrin syvyydessä.