Kaappaus Itämerellä: entä jos olisi sattunut pahempaa?

Itämeri
Teksti
Elisa Miinin

Suomalaisomisteisen laivan kaappaus Itämerellä on herättänyt keskustelua siitä, miten terrorismiin on merenkulussa varauduttu. Voisiko jotain pahempaa sattua ja miten silloin toimittaisiin?

Suomen varustamot oy:n toimitusjohtaja Olof Widén luonnehti lähivesillä tapahtunutta rahtilaivakaappausta vakavaksi ja sanoi Ylen uutisten haastattelussa, ettei hän ole täysin varma siitä, että tilanne Itämerellä olisi hallinnassa.

Arctic Sea Kuva Pekka Laakso Lehtikuva

Tähän asti Itämerta onkin pidetty niin turvallisena alueena, että YK:n alainen merenkulkujärjestö International Maritime Organization (IMO) ei ole antanut siellä liikkuville laivoille erityisiä turvaohjeita.

Arctic Sea -alus Kotkassa viime vuoden lopulla. Kuva Pekka Laakso / Lehtikuva


Meriturvallisuusjohtaja Tuomas Routa Merenkulkulaitokselta uskoo, tilanteeseen on tulossa muutos.

”Maailmalla on jo ohjeita esimerkiksi siitä, kuinka estetään tunkeutujien pääseminen alukselle”, Routa totesi torstaina YLE Uutisille.

Suomeen turvallisuusneuvosto?

Suomenkuvalehti.fi uutisoi huhtikuussa Preventing Terrorism in Maritime Regions – Case Analysis of the Project Poseidon -raportista, jossa pohdittiin terrori-iskun mahdollisuutta Suomen vesillä. Raportissa tutkijat Timo Hellenberg ja Pekka Visuri ehdottavat, että Suomeen pitäisi perustaa ”turvallisuusneuvosto” tiukkojen tilanteiden varalle.

Viime viikolla tapahtunut laivakaappaus on saanut viranomaiset ja merenkulun asiantuntijat ymmälleen.

”En tiedä, että näillä vesillä olisi koskaan aikaisemmin tapahtunut mitään vastaavaa”, sanoo meriturvallisuusjohtaja Routa Iltalehdessä.

Myös Ruotsin poliisin mielestä tapaus vaikutti aluksi uskomattomalta.

”En ole koskaan kuullut vastaavasta. Ei Ruotsin vesillä”, sanoo esitutkintaa johtava Ingemar Isaksson Ruotsin Rannikkovartiostosta Dagens Nyheterissä.

Lähteet: YLE Uutiset, Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Dagens Nyheter