Journalistiliiton puheenjohtaja STT vastaan Yle -keskustelusta: "Mediayritykset rakentaneet ilmaisperiaatteelle itse"

Journalistiliitto
Teksti
SK:n toimitus

Journalistiliiton puheenjohtajan Arto Niemisen mielestä taustalla on kaupallisen median lobbausoperaatio, jolla pyritään saamaan Yle puhtaasti valtion budjettirahoituksen piiriin. STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson puolestaan sanoo, ettei kantelua pidä ymmärtää väärin: ”STT ei ole kannellut internetin ilmaisuudesta.”

Arto Nieminen näkee ylilyöntejä Yleisradion julkisesta palvelusta käytävässä keskustelussa. Hän näkisi mielellään, että mediassa kilpailtaisiin sisällöillä eikä määrittämällä kabineteissa tai laissa ketään sisältökilpailun ulkokehille.

”Mediayritysten keskinäistä nokitteluakin on mukava katsomosta seurata, mutta ylilyöntejä kannattaisi kaikkien yrittää välttää”, Nieminen sanoi Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden vuosikokouksessa.

Viestinnän keskusliitto VKL ja isot kaupalliset mediatalot ovat vaatineet tiukempia rajoja Ylen julkiselle palvelulle, koska se on laajentunut ja laajentumassa uutisten ilmaisjakelulla kaupallisen median reviirinään pitämille alueille.

Suomen Tietotoimisto on pyytänyt EU:n komission kantaa siihen, rikkooko Yle valtiontukea koskevia säännöksiä uutisten ilmaisjakelullaan kauppakeskusten näyttötauluilla.

STT:n kantelua ei nyt pidä ymmärtää väärin. STT ei ole kannellut internetin ilmaisuudesta”, sanoo STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson.

Petterssonin mukaan STT on huolissaan siitä, että uutistoimiston ydinalueelle, tukkukauppaan, on tulossa valtion tuella toimiva ilmaisjakelija vääristämään kilpailua. ”Epäreilu asetelma uhkaa työpaikkojamme.”

Kaupallinen mediakin jakaa ilmaiseksi

Arto Niemisen mukaan verkkopalvelut ovat osa julkista palvelua samaan tapaan kuin esimerkiksi lehtiyhtiöiden verkkopalvelut ovat osa niiden palvelua. Mediayritykset ovat itse rakentaneet verkkopalvelujensa uutistavaran ilmaisperiaatteelle, ja siltä tieltä on jo hyvin vaikea kääntyä takaisin.

”Eiköhän todennäköistä ole, että markettien näyttötauluilla pyörivät uutiset ovat nykymaailmassa aina ilmaisia, tuotti ne kuka hyvänsä, tai sitten niitä ei ole ollenkaan.”

Niemisen mukaan voidaan kuitenkin oikeutetusti kysyä, onko Ylellä syytä ja tarvetta tarjota uutistuotantoaan markettien näyttötauluille ilmaiseksi. Yhtiön johto kaivaa hänen mielestään verta nenästään jokaviikkoisella ilosanomallaan, että nyt jaetaan kaikkea kivaa kaikkialla ilmaiseksi.

Yleisradion rahoitusta pohditaan kansanedustaja Mika Lintilän johtamassa parlamentaarisessa työryhmässä. Siltä odotetaan esityksiä jo reilun kuukauden sisällä.

Suomen Tietotoimisto on laajasti suomalaisten viestintäyritysten omistuksessa. Suurimmat omistajat ovat Alma Media, Sanoma-konserni ja TS-Yhtymä.

Teksti STT

Lue myös
Jyrki Jantusen Eri mieltä! -kirjoitus: Onko STT:n taru lopussa?