Imaami Anas Hajjar: Virret eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin

Anas Hajjar
Teksti
Hanna Leivonniemi
Imaami Anas Hajjar

Joissain päiväkodeissa ja kouluissa on luovuttu Enkeli taivaan -virren laulamisesta ja joulukuvaelman esittämisestä, jotta nämä kristilliset perinteet eivät loukkaisi esimerkiksi islaminuskoisia maahanmuuttajalapsia. Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar, mennäänkö tässä liian pitkälle?

”Muslimien tavoite on, että lapsemme eivät osallistuisi näihin juhliin. Mutta se ei loukkaa meitä, jos kristityt lapset laulavat omia laulujaan. Minun ei ole pakko laulaa sinun laulujasi, sinun ei ole pakko laulaa minun laulujani. Ei voi vaatia, että muun uskoiset tai ateistit osallistuisivat juhliin.”

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat huolissaan, että jouluperinteet katoavat, jos virret ja jouluevankeliumi häviävät kouluista. Mitä sanotte heille?

”Tuen täysin heidän oikeuttaan laulaa ja pitää omia juhliaan. En vaadi, että poistetaan joulujuhlat. Mutta täällä on kasvava väestö muslimeja ja muitakin, ja haluaisin meillekin oikeuden pitää omia juhliamme. On sanottu, että kuvaelmat ja virret kuuluvat suomalaiseen kulttuuriin. Ei. Ne kuuluvat kristinuskoon. Perinteellä perustellaan sitä, että kaikki osallistuvat juhliin, mutta meidän näkökulmastamme perustelu ei ole täysin paikkansapitävä.”

Kannatatteko te siis sitä, että luovuttaisiin virsien ja kuvaelmien esittämisestä yhteisissä tilaisuuksissa?

”Yhteisissä tilaisuuksissa, hmm… Muslimien kannalta on tärkeää, että he eivät laula mitään, mikä on vastoin heidän uskontoaan. Lapsihan oppii juuri siinä iässä, katsomalla ja kuuntelemalla. Jos lapsi jo erottaa, että tämä on minun uskontoani ja tämä ei, sitten puhutaan ihan eri tilanteesta. Mutta minäkään en tiedä, mitä siinä Enkeli taivaan -virressä sanotaan.”

Siinä sanotaan muun muassa, että ”nyt Jumalalle kunnia, kun antoi ainoon poikansa”.

”Kunnia Jumalalle on eri asia kuin kunnia Jumalan pojalle. Muslimit uskovat, että Jumalalla ei ole poikaa.”

Eli miten tämä ongelma pitäisi ratkaista?

”Jos yhdessä laulettaviin virsiin otettaisiin vain ne osat, jotka ovat yhteisiä, puhuttaisiin Jumalan ylistämisestä eikä sanottaisi mitään Jumalan pojasta, silloin virressä ei olisi mitään, mikä on vastoin meidän uskontoamme. Kun Jumalaa ylistetään, se on hyvä. Mekin ylistämme Jumalaa.”

Miten muslimivanhemmat kokevat koulujen joulujuhlat?

”Toiset eivät halua, että heidän lapsensa osallistuvat, toisille sillä ei ole mitään merkitystä.”

Minkälaista ohjelmaa pitäisi olla joulujuhlassa, että se ei loukkaisi ketään?

”En puhuisi loukkaamisesta, mutta jos halutaan, että kaikki lapset osallistuvat, on pysyttävä asioissa, joihin kaikki uskovat. Silloin viittaus Jumalan poikaan loukkaisi. Mutta jos sanon näin, tämä ehdotus loukkaa muita. Siksi minun on vaikea ulkopuolisena lähteä ehdottamaan, miten joulujuhlaa pitäisi viettää.”

Pitäisikö olla tonttuleikkejä tai muita, jotka eivät liity uskontoon millään tavalla?

”Minun on erittäin hankala ehdottaa teille mitään. Minulla ei ole lapsia.”

Eikö ole vaarana, että ymmärrys eri uskontoja kohtaan vähenee, jos varotaan liikaa?

”Helsingin Puotilassa on ruotsinkielinen koulu, joka järjesti juhlat juutalaisille, kristityille ja muslimeille. Se on hyvä esimerkki siitä, miten juhlia voidaan viettää yhdessä, kunhan kaikki tietävät oman taustansa. Se rikastuttaa, ei erota.”

Loukkaannutteko itse, jos joku toivottaa teille hyvää joulua?

”En loukkaannu. Vastaan, että samoin teille.”

Kuva Sanna Heikintalo / Lehtikuva.