Hyksin psykoosiosasto lakkautetaan - toiminta siirtyy Kellokoskelle

HYKS
Teksti
Pinja Lehtovaara

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) Psykiatriakeskuksen erityishoitojen osasto 7 lakkautetaan.

Osasto on vaativan erityistason hoitoa tarjoava suljettu osasto, jossa hoidetaan ja kuntoutetaan väkivaltaisella käytöksellä oireilevia psykoosipotilaita.

Osaston toiminta ja potilaat siirretään syksyn aikana Kellokosken sairaalaan.

Hyksin psykiatrisen klinikkaryhmän johtaja Sami Pirkolan mukaan päätöksen taustalla on toiminnan kehittäminen.

Kyse on hänen mukaansa Helsingin kaupungin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ja Hyksin erikoissairaanhoidon suhteesta – eli siitä, miten Helsingin kaupungin hoitamien vaikeahoitoisten potilaiden hoito järjestetään.

”Psykiatriakeskuksen osasto 7 on ollut yksi etappi vaikeahoitoisten potilaiden hoidossa, ja sieltä ainakin osa potilaista on jatkanut muihin hoitopaikkoihin”, Pirkola sanoo.

”Usein juuri Kellokosken sairaalaan. Nyt on kysymys siitä, että tätä kuviota suoristetaan niin, että potilaat ohjautuvat suoraan Kellokoskelle.”

Kellokosken potilasjonot ovat SK:n tietojen mukaan hyvin pitkiä – useista kuukausista jopa yli vuoteen.

Pirkolan mukaan osaston henkilökunnalle tarjotaan mahdollisuutta siirtyä työskentelemään Kellokosken sairaalaan tai Hyksin pääkaupunkiseudun yksiköihin. Yt-neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina.

Hyks Psykiatriakeskuksen osasto 7:n toiminnassa on ollut ongelmia jo pidempään. Helsingin Sanomat uutisoi toukokuussa, ettei osastolla ole omia lääkäreitä.

SK uutisoi vuonna 2011 Husin psykiatriseen tulosyksikköön kuuluvasta Jorvin sairaalan psykiatrian yksiköstä lähtevistä erikoislääkäreistä.