Huumetoimisto kanteli – Helsingin Sanomat sai JSN:ltä vapauttavan päätöksen

Lehti ei rikkonut hyvää journalistista tapaa, vaikka jutussa Helsingin huumepoliisista oli selkeitä puutteita.

Helsingin huumetoimiston 59 työntekijää ja yksi entinen tutkinnanjohtaja tekivät maaliskuussa kantelun Julkisen sanan neuvostolle Helsingin Sanomien jutusta, jossa yksikön entinen työntekijä kertoi kokemuksistaan.

Joulukuussa 2013 julkaistussa jutussa lehden käyttämä anonyymi lähde totesi myöntävänsä oikeiksi epäilyt siitä, että Helsingin huumepoliisi katsoo vinkkimiestensä rikoksia sormien läpi. Hänen mielestään huumepoliisissa mentiin liian pitkälle kaupankäynnissä rikollisten kanssa.

”Kaikkihan siellä tekevät rikoksia. Minäkin tein”, Pekaksi nimetty lähde kertoi jutussa.

Huumeyksikön työntekijöiden mielestä juttu leimasi koko toimiston. Kantelun allekirjoittaneet henkilöt olivat töissä samana päivänä, kun juttu julkaistiin. Kantelun mukaan juttu loukkasi huumepoliisin henkilökuntaa, aiheutti ongelmia perhepiirissä, sekä ystävien ja kollegojen halveksuntaa.

Helsingin Sanomat totesi vastauksessaan, että se on pyrkinyt totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Lehti suhtautui lähteeseensä kriittisyydellä ja tarkisti esitetyt tiedot niiltä osin kuin se oli mahdollista. Juttuun oli lehden mukaan haastateltu runsaasti eri ihmisiä.