Hovioikeus kovensi Jari Aarnion tuomioita – Trevocin johtajat vankilaan

Rikosseuraamuslaitos päättää pian Trevocin johtajien vangitsemisen ajankohdasta.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Helsingin hovioikeus tuomitsi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Se kovensi näin merkittävästi käräjäoikeuden kesäkuussa 2015 antamaa tuomiota, joka oli yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden mittainen.

Hovioikeus hyväksyi kaikki syyttäjän rangaistusvaatimukset. Sen mukaan Aarnio oli muun muassa syyllistynyt törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen. Lisäksi Aarnio tuomittiin törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Tuomio koveni tältä osin, sillä käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion lahjuksen ottamisesta, mutta hylännyt kokonaan syytteen törkeästä petoksesta.

Hovioikeus katsoi, että Aarnio oli ollut esteellinen valmistellessaan Helsingin poliisilaitoksella laitehankintoja Trevocilta. Hovioikeuden mukaan Aarniolla oli oma, tai ainakin hänen edustamansa tahon, taloudellinen intressi Trevocissa. Tästä syystä Aarnio syyllistyi virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Aarnio otettiin kiinni 12. marraskuuta 2013. Hän vapautui vankeudesta 25. marraskuuta 2015. Näin ollen Aarnio ei joudu ensikertalaisena istumaan tuomiotaan vankilaan.

 

Sen sijaan hovioikeus tuomitsi kaksi Trevocin johtohenkilöä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Koska hovioikeuden ratkaisu on täytäntöönpanokelpoinen, miehet joutuvat istumaan tuomioitaan vankilaan.

Ajankohdasta päättää lähiaikoina Rikosseuraamuslaitos (RiSe), joka on asiassa täytäntöönpanoviranomainen.

Suomen Kuvalehti ei tavoittanut RiSen täytäntöönpanoyksikön johtajaa Juha Hilskaa kertomaan, kuinka nopeasti laitos aikoo tehdä vangitsemisratkaisun. Tavallisesti tämän kaltaisissa tapauksissa asiasta sovitaan tuomittujen kanssa.

Hovioikeus kovensi Helsingin käräjäoikeuden antamia rangaistuksia Trevocin johtajien kohdalla merkittävästi. Käräjäoikeus oli tuominnut miehet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä neljän ja viiden kuukauden ehdollisiin rangaistuksiin.

Nyt hovioikeus tuomitsi toisen miehen vankeuteen kahdeksi vuodeksi. Jo eläkkeellä oleva toinen Trevocin omistaja sai vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen.

Molemmat Trevocin johtajat olivat kuukauden tutkintavankeudessa marraskuussa 2013.

Tuomion kovenemisen syynä on se, että hovioikeus katsoi miesten syyllistyneen myös törkeään petokseen ja törkeään lahjuksen antamiseen. Käräjäoikeus oli hylännyt petos- ja lahjussyytteet.

Aarnio ja Trevocin johtohenkilöt velvoitetaan myös suorittamaan yhteisvastuullisesti Helsingin poliisilaitokselle ja suojelupoliisille kymmenien tuhansien eurojen vahingonkorvaukset. Helsingin poliisilaitoksen osuus on 46 000 euroa ja suojelupoliisin 71 600 euroa. Ne olivat vaatineet yhteensä 146 000 euron vahingonkorvauksia.

Hovioikeuden kolmen tuomarin antama tuomio oli yksimielinen.