"Hirveää tulla aamulla töihin"

Jokela
Teksti
SK:n toimitus

Tuusulan kunnantalon ovista purkautui torstaiaamuna hieman kymmenen jälkeen ulos vakavailmeisiä ja hiljaisia ihmisiä. Yhteisen hiljaisen hetken jälkeen osa heistä pyyhki kyyneleitä silmäkulmistaan.

Sisällä kunnantalossa työntekijät yrittävät päästä kiinni normaaliin työpäivään. Se on vaikeaa.

”Ihan hirveää oli tulla aamulla töihin ja nähdä puolitangossa liehuvat liput kunnantalon edessä”, kertoo Tuusulan kunnan palkkasihteeri Tuula Matikainen.

Matikainen sanoo puhuneensa keskiviikkona kotona tapahtumista 14-vuotiaan poikansa kanssa.

”Hän esitti kysymyksen, että miksi jollakin voi naksahtaa päässä noin. Yritin selittää, että sillä ihmisellä on varmaan ollut todella paha olla”, Matikainen jatkaa.

Kouluun ehkä maanantaina

Tuusulan kunnanjohtajan Hannu Joensivun yöunet jäivät keskiviikon ja torstain välisenä yönä vähiin. Heti aamun valjettua Joensivu lähti käymään Jokelan kirkkoon perustetussa kriisikeskuksessa.

”Siellä oli suuronnettomuuden jälkeinen järkyttynyt ja lohduton tunnelma. Paikalla oli yöllä ollut kymmeniä nuoria, ja lähtiessäni pois heitä virtasi paikalle lisää”, Joensivu kertoo.

Koulutyö on tarkoitus aloittaa Jokelan koulussa uudelleen maanantaina. Kriisiavun antaminen jatkuu kunnanjohtajan mukaan kuitenkin vielä pitkään.

”Välitön avun tarve on Jokelassa valtava. Keskiviikkoa ei unohdeta koskaan.”

”Omaiset ovat mielessäni”

Jokelalainen Tarja Heimala on jutellut ampumisista kolmen lapsensa kanssa. Pienimmät ihmettelivät, miksi koululaiset hyppivät ikkunoista ulos.

”Olen miettinyt, miten joku voi tehdä niin pahaa muille. Uhrien omaiset ovat mielessäni”, Heimala pohdiskeli.

Hän kuuli ampumisesta heti tuoreeltaan, kun hänen äitinsä soitti, että poliisi ei päästä häntä kotiin. Koti on koulukeskuksen vieressä.

”Tämä tuntuu yhä epätodelliselta”, Heimala kuvaili tunnelmiaan torstaina Jokelan keskustassa.

ANNUKKA KOSKELA, PÄIVI SEPPÄLÄ
(STT)

Siirry kuvagalleriaan