Hervannan metsäsurma: ”Poikkeuksellinen henkirikos”

Nokia
Teksti
Petri Pöntinen

Surmatun kiinalaisnaisen tutkinnassa kaikki vaihtoehdot ovat auki, tutkinnanjohtaja sanoo.

Poliisi ei onnistunut tavoittamaan tuoreeltaan tekijää, vaikka sai hälytyksen nopeasti. Kuva Ossi Ahola.

Kiinalaisnainen Yuqing, 42, oli töissä Nokialla tiedekeskus Hermiassa. Hän lähti ruokatunnille kotiin kello 11.20 maanantaina 5. syyskuuta 2011. Matkaa oikopolkua pitkin oli 700 metriä.
Kun hän palasi samaa metsäpolkua, hänen kimppuunsa käytiin noin kello 12.50.

Nainen menehtyi nopeasta ensiavusta huolimatta.

”Poikkeuksellinen rikos”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pasi Nieminen Pirkanmaan poliisilaitokselta.

”Poikkeuksellisen siitä tekee aika, paikka ja tekotapa.”

Yuqing surmattiin keskellä kaunista syyspäivää. Tekopaikalta oli matkaa työpaikalle enää 130 metriä, ja lähistöllä oli pientaloja.

Poliisi on kertonut tekotavasta vain, että veriteossa ei käytetty ampuma-asetta. SK:n tietojen mukaan surmassa olisi käytetty teräasetta.

”En aio tuoda sitä julkisuuteen tutkinnallisista syistä”, Nieminen sanoo.

Tekijästä ei ollut silminnäkijähavaintoja, vaikka ensimmäiset auttajat olivat paikalla nopeasti; he olivat kuulleet uhrin avunhuudot.

Läheltä surmapaikkaa tiheään metsään johtaa kapea polku. Tutkinnanjohtaja Nieminen vahvistaa, että todennäköisesti tekijä tuli polkua pitkin, yllätti uhrin takaapäin ja poistui samaa reittiä.

”Se on hyvin todennäköinen poistumissuunta, sataprosenttisesti sitä ei voi sanoa.”

”Ei näyttöä suunnitelmallisuudesta”

Yuqingin aviomies oli myös töissä Nokialla. Perhe oli palannut kahden vuoden Kiinan-komennukselta reilu kuukausi ennen surmatyötä.

Onko täysin pois suljettu, että henkirikoksen syy olisi Kiinassa?

”Kaikki tutkintalinjat ja vaihtoehdot ovat auki, kun teko ei ole selvinnyt. En kommentoi yksittäisiä näkökulmia”, Nieminen sanoo.

Hänelle syntyi kuitenkin heti tutkinnan alussa vaikutelma, että Hervannan metsäsurman uhri oli valikoitunut ”todennäköisimmin sattumanvaraisesti.”

”Ei ole näyttöä, että tekoon liittyisi mitään suunnitelmallisuutta. Mutta ei ole mahdotonta, että teolle voisi olla joku motiivi.”

Kaksi päivää sen jälkeen, kun Yuqing oli tapettu, ratkesi kadonneen tamperelaistyttö Karoliinan tutkinta. Hän löytyi lammesta, kuolinsyy oli hukkuminen, ei rikos.
Poliisi jäljitti Karoliinaa muun muassa matkapuhelintietojen perusteella. Onko Yuqingin surmaajasta saatu vihiä teletiedoista?

”Olemme tehneet kaikki toimenpiteet, mitä on ollut tehtävissä. Tekninen rikostutkinta ei ole johtanut siihen, että tekijää olisi saatu kiinni”, rikoskomisario Nieminen sanoo.

Lokakuun lopussa Tampereen kiinalaisyhteisö antoi 6000 euron vihjepalkkion. Se ei vaikuttanut ”merkittävästi vihjeiden määrään.”

Rikoksesta on kulunut pian viisi kuukautta.

”Nyt on hyvin hiljaista. Yhteydenotot ovat vähentyneet radikaalisti.”

Jääkö Yuqingin tapaus pimeäksi, ratkaisemattomaksi veriteoksi?

”En arvioi todennäköisyyksiä, mutta uskon, että juttu selviää aikanaan”, Nieminen sanoo.

Lue Suomen Kuvalehdestä (4/2012) juttu Hervannan surmatusta kiinalaisnaisesta.