Helsingin ensikodin Perhetalo suljetaan - lähtöpassit kymmenille äideille ja lapsille

ensikodit
Teksti
Hanna Leivonniemi
Perhetalo
Helsingin ensikodin Perhetalo on tarkoitettu nimensä mukaan perheille, mutta käytännössä lähes kaikki sen asukkaat ovat äitejä alle kouluikäisten lastensa kanssa. Kuva Kari Sarkkinen.

Helsingin ensikodin Perhetalon toiminta on loppumassa huhtikuun lopussa. Se tarkoittaa lähtöpasseja talossa asuville kymmenille äideille ja lapsille.

”Tällä hetkellä täällä on hyvin apeat tunnelmat. Perheet ovat huolissaan tulevasta”, sanoo vastaava sosiaalityöntekijä Susanna Råman-Maljonen.

Perheille etsitään parhaillaan vuokra-asuntoja, mutta tuettu tiivis perhetyö loppuu. Ainakin viisi perhettä on vielä vailla uutta kotia.

”Aivan varmasti se tietää heikennyksiä joidenkin perheiden asemaan. Nämä perheet ovat lastensuojelun tarpeessa ja harjoittelevat vasta itsenäistä elämää. Nyt he jäävät lastensuojelun sosiaalitoimen vastuulle, mutta emme tiedä mikä se tuki tulee heille olemaan.”

Suomen Kuvalehti kertoi Perhetalon äitien ja lasten elämästä viime keväänä.

Jo silloin pelkona oli, että toiminta vähintäänkin supistuu, sillä Raha-automaattiyhdistyksen rahoitus toiminnalle oli loppumassa. Käytännössä rahoituksen toivottiin siirtyvän palvelua käyttävälle kunnalle, mutta kuntien tiedettiin olevan pahassa taloudellisessa tilanteessa.

Vielä viime syksynä Helsingin kaupunki viestitti, että Perhetalon kaltaista palvelua tarvitaan. Perhetalo sijaitsee aivan ensikodin vieressä ja tarjoaa lastensuojelun tarpeessa oleville perheille mahdollisuuden harjoitella itsenäistä elämää niin, että työntekijät ovat lähellä.

Helsingin kaupunki kuitenkin päätti lopettaa ostopalvelusopimuksen eikä uutta rahoittajaa ole löytynyt.

”Jouduimme käynnistämään yt-neuvottelut, jonka seurauksena toiminta päätettiin lopettaa. Osa työntekijöistä on jo lähtenyt, osa on löytänyt muita töitä yhdistyksen sisältä. Emme vielä tiedä, mitä talolle tapahtuu.”

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenjärjestöt ovat tehneet Alvari-pehetyötä yli 20 kunnassa lähes 100 työntekijän voimin. RAY:n taannoinen päätös vetää tuki pois perhetyöltä tarkoittaa todennäköisesti heikennyksiä myös muissa kunnissa tehtävään perhetyöhön, ellei uutta rahoittajaa löydy.

Aiheesta lisää
Päihdeäidin tarina: Tiina pääsi irti huumekoukusta (Suomenkuvalehti.fi 7.5.2010)