Heidi Hautala: Romaniongelma vaatii koko EU:n huomion - Suomi apuun

Heidi Hautala

Ranskan toteuttamat romanien pakkokarkotukset ovat aiheuttaneet kriisin Euroopan unionin sisällä. EU-komissio, joka valvoo EU:n perussopimuksia, uhkaa Ranskaa oikeustoimilla. Miten tässä näin kävi, europarlamentaarikko ja ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala (vihr)?

”Syyskuun alussa vihreät Euroopan parlamentissa vaativat, että Ranskan joukkokarkotukset otetaan esille. Parlamentin päätöslauselmalla oli se vaikutus, että EU-komissio ja erityisesti komissaari Viviane Reding alkoivat aiempaa tarkemmin tutkia, onko Ranska toiminut karkotuksissa yhteisölainsäädännön vastaisesti.”

Onko Ranska toiminut EU-lakien vastaisesti?

”Ensinnäkin karkotusten täytyy olla aina yksilöllisiä, eikä tällaista yksilöllistä tarkastelua ole kyseisissä karkotuksissa tehty. Minulle on selvää, että myös unionin syrjinnän vastaisia lakeja on rikottu järjestelmällisesti, eikä vain Ranskassa.”

Mitä Euroopan unionin pitäisi Euroopan parlamentin mielestä tehdä romanien tilanteen parantamiseksi?

”Romaniongelma vaatii koko EU:n huomion. Ranskan tapaus voisi nyt nopeuttaa sitä, että EU saisi kattavan romanistrategian, jota Euroopan parlamentti on pyytänyt useaan otteeseen. EU-mailta, joissa on paljon romaniväestöä, pitää pyytää paljon tehokkaampaa integraatiota ja suoranaisen syrjinnän ja vainon lopettamista. Kyse on joko EU:n syrjintälainsäädännön rikkomisesta tai suoranaisista rikoksista ihmisten henkeä ja omaisuutta kohtaan.”

”Olisi myös tärkeätä tukea romanien omaa organisoitumista, jotta heidän omasta keskuudestaan syntyy aloitteita heidän elinolojensa parantamiseksi.”

Miksi EU:n jäsenmaat eivät ole tarttuneet romanien ongelmiin jo paljon aiemmin?

”Yhteiskunnassa on rasismia, jolloin romanien asia on helppo lakaista maton alle. Poliitikkojen on silloin helpompi katsoa muualle.”

”Esimerkiksi Euroopan parlamentin viime kauden romaniedustaja Victoria Mochats on raportoinut uusnatsien tekemistä julmuuksista Unkarissa. Unkarin romanijärjestöjen mukaan siellä on ollut romanien murha-aaltoja. Niihin on ollut vaikea puuttua. On hälyttävää, että Unkarin viranomaiset eivät tutki rikoksia ja saata tekijöitä oikeuteen.”

Olet toivonut, että myös Suomi etsisi aktiivisemmin ratkaisuja romanien tilanteeseen. Mitä Suomi voisi tehdä?

”Suomen perinteinen romaniväestöhän on suhteellisen integroitunutta, siksi Suomi voisi olla mielestäni hyvinkin aktiivinen EU:ssa. Se voisi lähteä miettimään keinoja, joilla romanit saadaan osaksi yhteiskuntaa Euroopassa. Sen sijaan meillä puhutaan lähes pelkästään Romanian romanien kerjäämisongelmasta, joka näkyy Suomen kaduilla, ja joka on vain jäävuoren huippu.”

”Euroopan neuvosto, jossa on paljon tietoa ja kokemusta romanien asiasta, on ehdottanut EU:lle yhteisen toimintasuunnitelman laatimista. Tämä on ilahduttava aloite, ja Suomelta odotetaan siinä paljon, jopa johtoroolia.”

Millä tavalla EU:n yhteinen romanistrategia parantaisi romanien ihmisoikeuksia Euroopassa?

”Kannustamalla romanien kotimaita parantamaan romanien elinoloja ja lopettamaan syrjinnän ja vainon. EU:lla on tarjota välineitä, erilaisia ohjelmia ja rahaa, joiden hyödyntämisessä jäsenmailla on selvästi parantamisen varaa. Komissio järjestää lokakuussa Bukarestissa konferenssin asiasta. Se on tämän Ranska-kohun aikaansaannosta.”

Onko Euroopan unioni epäonnistunut roolissaan ihmisoikeuksien puolustajana?

”EU ei voi maailmalla yrittää edistää ihmisoikeuksia, jos sillä on näin räikeitä ihmisoikeusongelmia omassa keskuudessaan. Ja hyvin moni sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolella on tämän huomannut.”

Kuva Ari Heinonen / SKOY.