Hannes Manninen keskustan puheenjohtajakisasta: "Väyrynen on jo saanut tilaisuutensa näyttää"

Antti Tanskanen
Teksti
Kustaa Hulkko

Keskustan veteraanikansanedustaja Hannes Mannisella on yllätysnimi puolueen presidenttiehdokkaaksi: ministeri Antti Tanskanen.

Hannes Manninen
”Haikea mutta myönteinen”, kuvaa Hannes Manninen tunnelmaansa politiikassa lähdön kynnyksellä. Kuva Hannu Lindroos

Hannes Manninen (kesk), 63, sanoo SK:n haastattelussa, ettei hän enää asetu ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa 2011.

Päätös on ennen julkistamaton mutta ei ihan tuore. ”Viime eduskuntavaaleja edeltävänä päivänä ilmoitin vaimolleni, että ne olivat sitten viimeiset vaalit.”

Ennen eduskuntatyötä Manninen ehti olla 25 vuotta Haapaveden kunnanjohtajana ja Tornion kaupunginjohtajana. Ensi vuonna hänellä tulee täyteen 16 vuotta kansanedustajana.

”Olen yhteiskunnallisen velvollisuuteni suorittanut.”

Neljä vuotta Manninen hoiti kunta- ja alueministerin tehtävää Matti Vanhasen I hallituksessa. Hän on tyytyväinen siihen, että sai olla mukana viemässä läpi kiisteltyä Paras-hanketta eli kuntien palvelurakenneuudistusta, vaikka siitä tuli ministerille myös paljon kritiikkiä.

Mannisen mukaan yllättävän moni poliitikko lähtee politiikasta katkerana – riippumatta siitä, kuinka kunniakas ura on takana.
Taustalla on ilmeisesti haluttomuus luopua valta-asemista.

”Kaikki tehtävät ovat kuitenkin määräaikaisia. Pitäisi olla kiitollinen siitä, jos sellaisen sai.”

”Erittäin hyviä ehdokkaita”

Mannisen mielestä puolueen puheenjohtajaksi on nyt tarjolla neljä ”erittäin hyvää” ehdokasta: kansanedustaja Timo Kaunisto ja ministerit Mari Kiviniemi, Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen.
Hän arvioi, ettei Kauniston poliittinen kokemus toistaiseksi riitä viemään häntä ykkössijalle.

”Kaksi vanhempaa valtiomiestä ja Mari Kiviniemi ovat kaikki omalla tavallaan erinomaisia persoonia.”

Mannista on totuttu pitämään Väyrysen miehenä. Myös keskustan Peräpohjolan piiri, jota torniolainen Manninen edustaa, on asettunut tukemaan Väyrystä.
Silti hän torjuu ajatuksen Väyrysen puheenjohtajuudesta.

Perusteena on se, että Väyrynen on jo johtanut puoluetta. ”Minulla ei ole mitään Paavoa vastaan, mutta hänellä on ollut tilaisuus näyttää. Sitä paitsi emme me nyt niin köyhä puolue ole, ettemme löytäisi uutta puheenjohtajaa.”

Mannisen mukaan sekä Kiviniemi että Pekkarinen pystyisivät hoitamaan hyvin puoluejohtajan ja pääministerin tehtävät.

”Ottaen kuitenkin huomioon Suomen edessä olevan julkisen talouden urakan, tässä tilanteessa kokemuksesta ei ole ainakaan haittaa. Siksi olen päätynyt siihen, että Pekkarinen olisi nyt paras vaihtoehto.”

Pekkarinen on sanonut hoitavansa tehtävää vain seuraavan eduskuntakauden, jos hänet valitaan.

”Hänen ei siis tarvitse ajatella omaa tulevaisuuttaan, kun pitää tehdä isänmaan kannalta tärkeitä päätöksiä. Hän voi tehdä vapaasti ratkaisuja, jotka hän kokee Suomen kannalta parhaiksi.”

Sivistyspresidentin aika

Manninen on miettinyt myös tulevia presidentinvaaleja, jotka pidetään vuonna 2012.

On aina mahdollista, että keskusta asettaa presidenttiehdokkaaksi jonkun aktiivipoliitikon. Viime vaaleissa puolueen ehdokas oli pääministeri Vanhanen, ja Mannisen mielestä Anneli Jäätteenmäki olisi sopiva henkilö, jos nyt toimitaan samalla tavalla.

Hänen ykkösehdokkaansa on kuitenkin ministeri Antti Tanskanen, Ulkopoliittisen instituutin hallituksen puheenjohtaja ja OP-Pohjola-ryhmän entinen pääjohtaja.

”Pitäisi vakavasti harkita, että Suomelle valittaisiin sivistys- ja arvopresidentti.”

Manninen sanoo, että Tanskasella on poikkeuksellisen monipuolinen kokemus suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Hän on toiminut myös kansantaloustieteen professorina, Jyväskylän yliopiston rehtorina ja Suomen Akatemian pääjohtajana.

Ehdottaja ei ole keskustellut asiasta ehdokkaansa kanssa. ”Tämä on ihan minun oma ajatukseni. Toivon että hän ainakin miettisi asiaa.”