Hallitus pääsi sopuun – ratkaisu täyttää kaikki kunnon lehmänkaupan kriteerit

Uutisanalyysi: Luottamukseen tuli säröjä, joita ei ole helppo korjata aivan hetkessä.

Juha Sipilä
Teksti
Tuomo Lappalainen

Hallitus sai pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla lopulta puristettua sote-ratkaisun lauantaina aamuyöllä pari vuorokautta kestäneen intensiivisen väännön päätteeksi ja kaikkien mahdollisten takarajojen paukuttua moneen kertaan.

Todellisen pihtisynnytyksen tuloksena aikaansaatu ratkaisu täyttää kaikki kunnon lehmänkaupan kriteerit. Vääntö alueiden lukumäärästä ratkaistiin lopulta niin, että hallitus päätti perustaa 18 sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavaa itsehallintoaluetta, mutta vain 15 niin sanottua sote-aluetta, joiden puitteissa palvelut varsinaisesti järjestetään.

Lopputulos on lähempänä keskustan tavoittelemaa 18 sote-alueen mallia, jota myös perussuomalaiset tuki. Kokoomus oli alun perin viiden suuralueen ja sitten kompromissina kahdentoista alueen kannalla, kunnes se joutui joustamaan vielä siitäkin.

Kokoomuksen puumerkkinä ratkaisuun tuli kirjaus, jossa korostetaan aikaisempaa voimakkaammin yksityisten palveluntuottajien roolia.

Seuraavaksi saadaan jännittää, mitä kaikkia kupruja rättiväsyneinä neuvoteltuun pakettiin jäi.

Monet perustuslakiasiantuntijat ovat suhtautuneet matkan varrella hyvin kriittisesti kahdeksantoista alueen malliin. Hallituksen aikaisemmasta työstä on jo nähty, että kaoottisissa oloissa harjoitettu vatulointi tuottaa hutilointia, jota sitten joudutaan jälkeenpäin paikkailemaan eri tavoin.

Nähtäväksi myös jää, miten sote-kriisi vaikuttaa jatkossa hallituksen työskentelyilmapiiriin. Matkan varrella eri osapuolet jakoivat toisistaan julkisuuteen katkeria lausuntoja, jotka eivät varmasti tee hyvää hallituksen hengelle. Kolmen puolueen keskinäiseen luottamukseen tuli säröjä, joita ei ole helppo korjata aivan hetkessä.

Hallituskriisin ja sitä kautta uusien vaalien uhka väistyi kuitenkin tällä erää. Eri asia sitten on, kuinka pitkäksi ajaksi.