Filosofi hallituksen arvovalinnoista: ”Kuin pässit narussa oman ideologiansa kanssa”

Kuri ja järjestys ainakin halutaan ylläpitää, sanoo Timo Airaksinen.

Alexander Stubb
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Nämä ovat arvovalintoja. Tämä on arvovalintabudjetti.

Näin valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi muutamaan otteeseen, kun hän luetteli ministeriönsä budjettiehdotusta tälle ja ensi vuodelle keskiviikkona 12. elokuuta.

Budjettiehdotuksen leikkuulista noudattikin Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman linjauksia, arvovalintoja.

Hallitus leikkaa esimerkiksi kehitysyhteistyömenoista 200 miljoonaa, opetuksesta ja korkeakouluista 210 miljoonaa, sairaanhoitokorvauksista 78 miljoonaa ja valtiohallinnosta 40 miljoonaa euroa.

”Nämä ovat ideologisia valintoja. Poliitikkojen arvot määräytyvät ideologioista. Meillähän on oikeistolainen, tai niin kuin joku on sanonut, äärioikeistolainen hallitus”, sanoo Helsingin yliopiston filosofian professori Timo Airaksinen.

Hallitus myös korottaa määrärahoja. Esimerkiksi sisäiseen turvallisuuteen (poliisi, rajavartiolaitos) tehdään 50 miljoonan euron lisäpanostus. Myös armeija saa aseisiin ja muihin materiaalihankintoihin 50 miljoonaa euroa.

”Hallitus ottaa aina jostakin ja jollekin se antaa. Kun annetaan poliisille ja armeijalle, niin kuri ja järjestys ainakin halutaan ylläpitää”, Airaksinen sanoo.

Hallitus satsaa myös takuueläkkeisiin 30 miljoonaa ja omaishoidon vapaajärjestelmiin 85 miljoonaa euroa. Filosofi Airaksinen ei kuitenkaan omaishoitoporkkanaa pureksimatta niele.

Omaishoitajille annettava raha on hänen mielestään pelkkää bluffia, pelkkää kosmetiikkaa. ”Tässähän vain naamioidaan järjestelmän kammottavuutta ja suurin piirtein vanhusten heitteillejättöä.”

”Oikeistolaiset tai konservatiiviset ideologiat ovat tällaisia. Eli tärkeintä ovat kuri, järjestys ja yhdenmukaisuus. Sosiaalipolitiikka puolestaan jätetään jokaisen omaksi asiakseen. Eli hoitakoot lapset vanhempansa.”

 

Hallituksen yksi ”arvovalinta” on työ. Se aikoo korottaa työtulovähennystä, jota varten varataan budjetista 450 miljoonaa euroa. Tällä yritetään pitää ostovoimaa edes jollakin tasolla, sillä kokonaisuudessaan Sipilän hallituksen budjetti on kiristävä.

Airaksinen ei ota kantaa, miten työtulovähennys vaikuttaa työllisyyteen. Hän tuumaa vain lyhyesti: meidän ongelmamme ei ole työnteko, vaan työttömyys.

”Näissä konservatiivisissa ideologioissa painotetaan myös, että jokainen pärjätköön omalla työllään.”

Airaksinen muistuttaa, että poliitikot ovat ideologioidensa vankeja.

”Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat tehneet omat ideologiansa ja kaikki joutuvat kulkemaan kuin pässit narussa oman ideologiansa kanssa.”

Ideologiat ovat kuin ameba.

”Ei se kuole, se muuttaa vaan muotoaa. Siellä se jossain piileskelee ja se otetaan käyttöön, kun tarvitaan.”

 

Mitä tämä aika kertoo meistä suomalaisista ja meidän arvoistamme, kun olemme äänestäneet tällaisen konservatiivisen ja oikeistolaisen hallituksen?

”Epäilen että politiikka menee sykleissä. Tämä on pettymysten tietä koko politiikka, sillä kansa on aina loppujen lopuksi pettynyt.”

Airaksisen mielestä kansa uskoo poliitikkojen lupaukset ja valheet aina ennen vaaleja. Todellisuus tulee ilmi vaalien jälkeen.

”Suomessa tämä kaikki tapahtuu täysin rauhallisesti ilman mitään polttopullojen heittelyjä tai autojen kaatamisia. Kärttyisä kansa vain toteaa rauhallisesti, ettei se mennytkään niin kuin piti.”

”Tämä on piiritanssi, jossa toistuvat halu, lupaukset, pettymykset. Tätä se on ikuisesti.”