Ennennäkemätön tilanne - Suomen ilmatila tyhjentyi kokonaan

Islanti
Teksti
Jyri Raivio

Viranomaiset kielsivät kaiken lentämisen Suomessa. Uusia päätöksiä tehdään sunnuntain vastaisena yönä

Tältä näytti Eyjafjalla-tulivuoren ja jäätikön tilanne aiemmin tänään. Purkaus jatkuu ja tuhka leviää itään. Kuva Arnar Thorisson/Helicopter.is / AP / Lehtikuva.

Katso SK:n kuvaseinällä uutiskuvat Islannista ja tuhkapilven vaikutuksista.

Islannin tulivuorenpurkauksesta lähtevä tuhkapilvi on johtanut suomalaisen ilmailun jälleen kerran ennenkokemattomaan tilanteeseen.

Lentoturvallisuudesta vastaava viranomainen TraFi on kieltänyt kaiken lentotoiminnan moottorikäyttöisillä ilma-aluksilla Suomen ilmatilassa.

Päätös tehtiin perjantaina illansuussa ja julkaistiin kaikille lentäjille niin kutsuttuna Notam-viestinä pian sen jälkeen. Raskas lentoliikenne keskeytyi jo torstaina, jolloin myös ilmavoimat lopetti kaikki koululennot ja rajoitti toimintansa vain välttämättömiin operatiivisiin lentoihin.

Torstaina ja pitkään myös perjantaina rajoituksia ei kuitenkaan ulotettu matalla niin kutsutuissa näkölento-olosuhteissa lentäviin mäntämoottorikoneisiin, koska tuhkavaaran uskottiin koskevan vain korkealla lentäviä, suihkumoottoreilla varustettuja koneita.

Viranomaisen mieli muuttui TraFin lennonvarmistuksesta vastaavan johtajan Toni Solatien mukaan sen jälkeen, kun tietoon oli tullut tapauksia, joissa matalla lentävä mäntämoottorikone oli joutunut tuhkapilveen.

Ensimmäinen tapaus sattui jo torstaina ilmavoimien Vinka-alkeiskoulukoneelle Äänekosken yllä noin 300 metrin korkeudessa. Perjantaina Keski-Suomen yllä lentäneen siviilikoneen ohjaamoon tuli selvää rikinhajua ja ohutta tomua sen lentäessä noin 400 metrin korkeudessa. Kone laskeutui Tampere-Pirkkalan kentälle.

Myös Ilmatieteen laitoksen Sodankylässä tekemissä sondimittauksissa tuhkaa löytyi matalalta, vaikka tuhkapilven piti mittausajankohtana olla pohjoisessa aiempaa ohuempi.

”Me emme enää pystyneet varmistumaan lentämisen turvallisuudesta, joten lentäminen kiellettiin”, Solatie sanoo. Samanlainen kielto on voimassa myös Tanskassa ja Norjassa. Ruotsissa viranomainen suosittelee Solatien mukaan voimakkaasti koneiden jättämistä maahan ja ilmoittaa mahdollisten lentojen tapahtuvan pilottien omalla vastuulla.

Etsintä- ja pelastuslentoja ja ilmavoimien operatiivisia lentoja lukuun ottamatta Suomen ilmatilassa liikkuu siis ainakin sunnuntaihin kello 15 saakka vain lintuja ja moottorittomia ilma-aluksia eli purjelentokoneita ja ilmapalloja. Purjekoneitakaan ei tosin saa vetää taivaalle moottorikoneen perässä, joten uutta sesonkia päästään aloittelemaan vain sellaisissa purjelentokerhoissa, joissa koneet vedetään ilmaan vintturi- tai autohinauksella. Lintuja tuhka tiettävästi ei häiritse.

Tuhkakriisiä hoitavat ilmailuviranomaiset kokoontuvat Helsinki-Vantaalle lauantaina puoliltaöin. Uusia päätöksiä tehdään silloin, mutta tilanne näyttää hyvin vaikealta. Purkaus Islannissa jatkuu ja Ilmatieteen laitoksen tuhkapilviennusteet näyttävät huonoilta ainakin alkavan viikon puoliväliin saakka.