Professori: Kun vanhemmilta katoaa leikkimieli, lapsi masentuu

Jatkuvasti yksin leikkeihinsä jätetyn lapsen leikeistä katoaa vähitellen sisältö, sanoo Tuula Tamminen.

”Meistä aikuisista on tullut tiukkapipoisia suorittajia”, harmittelee lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen. ”Leikkimielikin on kadonnut monen elämästä.”

Se näkyy korkeina masentuneisuuslukuina ja ahdistuneisuutena ja heijastuu ikävällä tavalla myös lasten elämään.

”Myös lasten kasvattamisesta on tullut monelle suorittamista.”

Toki suorittaminenkin on tärkeää, Tamminen jatkaa. Lapselle on opetettava säännöt ja käyttäytymistavat, luotava rajat. Mutta lapsen kehityksen kannalta leikki on yhtä tärkeää.

”Leikin kautta lapsi oppii ymmärtämään toden ja kuvitellun eron. Se edesauttaa häntä selviytymään elämässä.”

”Nyky-yhteiskunnassa huudetaan luovuuden perään, mutta unohdetaan, että leikki on luovuuden kehittymisen tärkein edellytys.”

Luovuus alkaa kehittyä heti lapsen syntymästä. Ensimmäisenä vuotena lapsen aivoissa ja mielessä tapahtuu huikea kehityshypähdys.

”Äiti tai isä leikkii, että lusikka onkin juna tai auto, ja saa sillä tavalla lapsen syömään. Samalla lapsi oppii, että asiat voivat leikisti olla jotain muuta kuin miltä ne näyttävät.”

Vanhemman rooli ei pienene lapsen kasvaessa.

”On tärkeää, että lapsi ei leiki vain yksinään tai toisten lasten kanssa vaan myös vanhempien kanssa. Leikkiminen aikuisen kanssa  rikastuttaa lapsen maailmaa. Jatkuvasti yksin leikkeihinsä jätetyn lapsen leikeistä katoaa vähitellen sisältö, leikki autioituu. Lapsi muuttuu hiljaiseksi ja pahimmassa tapauksessa masentuu.”

Tammisen huoli on todellinen. Hän kertoo tapaavansa työssään entistä enemmän lapsia, jotka eivät oikein osaa leikkiä.

”Se on vakava merkki siitä, että joitain on vialla.”

Tutkimukset tukevat hänen havaintoaan: ”Suomalaislapset lopettavat leikkimisen pohjoismaisia kavereitaan aikaisemmin. He myös masentuvat useammin kuin lapset muissa pohjoismaissa.

Tamminen on huolissaan myös leikin ”rajoittuneisuudesta”.

”Lasten elokuvat on tuotteistettu. Niitä täydentävät oheistuotteet, lelut ja pelit antavat valmiin mallin miten laikkiä, eikä lapsen luovuus pääsee kehittymään vapaasti.”

”Leikki luo hyvää mieltä ja iloa. Ilo lisää aivojen vastaanottokykyä ja iloisen koululaisen oppimistuloksetkin paranevat.”

Tuula Tamminen on ollut mukana suunnittelemassa Suomen Kulttuurirahaston suurhanketta Koko Suomi leikkii. Hankkeen tavoitteena on järjestää jokaisessa kunnassa toimintaa, jossa lapset ja seniori-ikäiset voisivat tavata toisiaan ja leikkiä yhdessä. Kolmevuotisen hankkeen käytännöntoteutuksesta vastaavat MLL ja SPR.