Demarit Mikael Jungnerista: Valoa tuova timantti

Mikael Jungner, 45, valittiin Sdp:n uudeksi puoluesihteeriksi jopa selvemmin luvuin kuin etukäteen odotettiin.

Mikael Jungner
Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson onnittelee Sdp:n puoluesihteeriksi valittua Mikael Jungneria. Kuva Petri Kaipiainen.

Jungner sai 499 annetusta äänestä melko tarkkaan kolme neljäsosaa eli 374. Reijo Paanasen asetti ykköseksi 113 ja Lari Kankaan 11 kokousedustajaa. Yksi äänestyslippu oli tyhjä.

Jungnerin valinta kävi selväksi jo äänestystä edeltäneessä keskustelussa, jossa hänen puolestaan käytettiin ylivoimaisesti eniten kannatuspuheenvuoroja.

Demarien kenttä kasasi vajaassa tunnissa hänen ylleen melkoiset messiasodotukset. Hänen pitäisi tuoda Sdp:hen iloa ja valoa, uudenlaista näkemystä ja johtajuutta, dynaamisuutta ja realismia, itsetuntoa ja viestintäosaamista, intohimoista sitoutuneisuutta ja ties mitä.

Jungnerista käytettyjä adjektiiveja olivat muun muassa kokenut, idearikas, ainutlaatuinen, määrätietoinen, innostava, rohkea, aito, älykäs, hauska ja luotettava. Häntä luonnehdittiin paineen puristamaksi timantiksi, bensaksi joka sytyttää liekin ja ihmiseksi joka antaa siivet Jutta Urpilaiselle. Hänen pitäisi myös olla oikea henkilö madaltamaan demareita ”normaaleista kansalaisista” erottavaa juopaa.

Ehkä painavimman todistuksen Jungnerin puolesta esitti Kymen piirin Heikki Luukkanen. Hän johti Yleisradion suurinta ammattiosastoa, kun Jungner oli yhtiön toimitusjohtaja. Luukkasen mukaan Jungner oli kuunteleva johtaja, joka tuli vaikeissakin paikoissa henkilöstön kanssa hyvin toimeen.

Kannattajat löysivät Jungnerista vain yhden vian: hän on Helsingin IFK:n kannattaja. Kokoomus, keskusta ja vihreät tuskin ilahtuvat tästäkään tiedosta. Uusi puoluesihteeri pitää varmasti huolta, että poliittiset kilpailijat saavat jatkossakin demareilta kamppia, koukkua ja poikittaista mailaa.