Atte Kaleva huolestutti jo opiskellessaan Syyriassa: "Ei noudattanut riittävää varovaisuutta"

Atte Kaleva
Teksti
Ari Lahdenmäki
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Jemenissä siepattu yliluutnantti Atte Kaleva aiheutti huolta viranomaisille jo 2011 opiskellessaan arabiaa Syyriassa. Hänen oleskelustaan maan pääkaupungissa Damaskoksessa keskusteltiin Suomen Syyrian-suurlähetystössä.

Kaleva opiskeli Damaskoksessa arabiaa vuodenvaihteessa 2010-2011. Hän asui Suomen Lähi-idän-instituutin vierashuoneessa.

Instituutin johtajana tammikuussa 2011 aloittanut Ari Kerkkänen tapasi Kalevan lyhyesti ennen kuin tämä muutti pois vierashuoneesta. Jälkeenpäin hän kuuli, että Kalevan sotilastausta oli paikallisten tiedossa.

“Ei hän työnantajaansa kai julistanut, mutta ei mitenkään pyrkinyt sitä salaamaankaan”, matkalla paraikaa oleva Kerkkänen kertoo puhelimitse Budapestista.

Yliluutnantti Kaleva työskentelee kouluttajana Porin prikaatissa. Hän valmistelee Turun yliopistoon väitöskirjaa ääri-islamilaisesta terrorismista.

Loppukesästä tai syksyllä 2011 Kaleva tuli uudestaan asumaan Suomen Lähi-idän-instituutin vierashuoneeseen arabian opintojensa vuoksi.

“Sanoin hänelle silloin kahden kesken, etten toivo hänen kertovan taustatyönantajaansa kenellekään”, Kerkkänen kertoo.

Hän pelkäsi, että Kaleva vaarantaa instituutin turvallisuuden, toimintamahdollisuudet ja tieteellisen riippumattomuuden.

Kerkkäsen mukaan Kaleva ei tuolla vierailulla noudattanut hänen ohjeitaan.

Kaleva tiedusteli Kerkkäseltä vielä 2012 sähköpostitse mahdollisuutta majoittua instituutin vierashuoneeseen. Kerkkänen vastasi, ettei se käy päinsä Syyrian heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi.

“Toinen syy oli se, ettei hän ollut edellisellä vierailullaan noudattanut riittävää varovaisuutta.”

Kaleva ja hänen vaimonsa sekä itävaltalainen mies joutuivat siepatuiksi Jemenin pääkaupungissa Sanaassa 21. joulukuuta. Sieppaajat vapauttivat heidät 9. toukokuuta.

Suomen Lähi-idän-instituutti tukee suomalaista Lähi-idän tutkimusta ja arabian opiskelua. Sitä ylläpitää säätiö, jonka taustalla on suomalaisia yliopistoja ja rahastoja.

Syyrian heikon turvallisuustilanteen vuoksi instituutti toimii tällä haavaa Libanonin Beirutista käsin.