Kartalla: Arctic Sean matka Pietarsaaresta kansainväliseksi uutiseksi

Arctic Sea
Teksti
Juho Salminen

Mitä tapahtui, kun Arctic Sea kaapattiin?

Näytä Arctic Sean kaappaus suuremmalla kartalla. Klikkaa kartan pisteitä, näet lisätietoja.

Loppukesästä 2009 otsikoissa oli päivittäin Arctic Sea: laiva, joka kaapattiin Itämerellä. Uutinen hämmensi, sillä laivakaappaukset oli totuttu yhdistämään afrikkalaisiin merirosvoihin, ei Itämereen.

Arctic Sean tapahtumista saatetaan käydä vielä oikeutta myös Helsingissä, vaikka kaapparit ovatkin saaneet tuomionsa Venäjällä ja tuomiot ovat lainvoimaisia. Valtioilla on oikeus tuomita alueellaan tehdyt rikokset. Arctic Sealta tuli kiristyssoitto Helsinkiin, omistajayhtiö Solchart Managementiin.

Laivan tarinassa on yhä aukkoja. Kaappausaikaan Suomen pääministerinä toiminut Matti Vanhanen sanoo, että ei voi vielä julkistaa kaikkia asiasta käymiään keskusteluita. Tutkijat Timo Hellenberg ja Pekka Visuri ovat päätyneet arvioon, että Arctic Sean kyydissä oli ”raaka-ainemateriaalia, joka oli koostumukseltaan kemiallis-, biologis-, radiologis- tai ydinteknologiaan liittyvää” ja että Venäjä otti haltuunsa Lähi-itään matkalla olleen aluksen. Tämän teorian mukaan materiaalit olisi lastattu laivaan Ruotsin aluevesillä.

Arctic Sean matka:

– Kaliningrad
Arctic Sea kävi Kaliningradissa pohjamaalattavana heinäkuussa ennen Pietarsaareen tuloa.

– 22.7.2009
Arctic Sea saapuu Pietarsaareen 20. heinäkuuta ja lähtee satamasta 22.7. kello 03.00. Lähtiessään alus on täydessä puutavaralastissa.

– 24.7.2009
Naamioituneet kaappaajat ajavat Arctic Sean vierelle Gotlannin ja Öölannin välissä. He nousevat alukseen yöllä tyyrpuurin puolelta.

– 28.7.2009
Alus ilmoittautuu Doverin meriliikennevalvontaan eri lähteiden mukaan joko 28.7. tai 29.7.

– 30.7.2009
Arctic Sea lähettää sijainnin kertovaa AIS-tunnistussignaalia 30.7. asti. Sitten se katoaa. Viimeinen havainto tehdään Englannin ja Ranskan välissä.

– 30.7.2009
Tiedotusvälineet saavat tiedon aluksen kaappaamisesta Itämerellä. Uutinen leviää ympäri maailman. Pääministeri Matti Vanhanen pyytää avustajiaan hankkimaan tietoa tapauksesta, mutta sitä ei tunnu löytyvän.

– 3.8.2009
Arctic Sealta soitetaan Solchart Managementiin Helsinkiin. Puhelussa vaaditaan puolentoista miljooonan euron lunnaita.

– 4.8.2009
Arctic Sean suunniteltu määränpää oli Bejaia Algeriassa. Sinne laiva ei saapunut.

– 14.8.2009
Väitetään, että Arctic Sea on nähty Kap Verdellä.

– 17.8.2009
Arctic Sea löytyy Kap Verdeltä 17. elokuuta sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä. Miehistö on kunnossa. Venäjä paljastaa, että etsinnän aikana medialle kerrottiin tekaistuja tietoja.

– 29.10.2009
Arctic Sea saapuu Maltalle Vallettan satamaan, kun Venäjä oli luovuttanut aluksen suomalaisomistajalle.

– 11.11.2009
Arctic Sea lähtee Maltalta korjauksen jälkeen toimittamaan suomalaista puulastia alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Algeriaan.

Tekstit: Susanna Niinivaara ja Juho Salminen

Aiheesta lisää Suomen Kuvalehdessä 20/2012 (ilm. 18.5.).