"Ammuskelu ei ollut ennakoitavissa"

Jokela
Teksti
SK:n toimitus
jokela

Pientalovaltaisen Tuusulan asukas ja lukiolainen alkaa yhtäkkiä ammuskella koulussaan. Muutamat opiskelijatoverit kuvailevat nuorta lukiolaista Pekka-Eric Auvista hiljaiseksi. Internetkeskusteluja penkoessa saa käsiinsä vähemmän mairittelevia luonnehdintoja.

Ristiriitaisia ovat myös rehtorin puhuttamien oppilaiden näkemykset. Tuusulan sivistystoimenjohtaja Esa Ukkola kertoo, että osa Jokelan koulun oppilaista kuvailee Auvista tavalliseksi opiskelijanuoreksi, kun taas osa arvioi jotain olleen vialla.

Tuusulan opetuspäällikön Aija Rinkisen mukaan ammuskelu oli ääritapaus, eikä se ollut ennakoitavissa. Koulujen tulee myös noudattaa opetussuunnitelmaan kirjattua tukipolkua, joka ohjaa tuen antamista.

Ukkolan mielestä nuoren tilanteeseen on puututtava heti kun hänen käytöksessä havaitaan poikkeavuutta, joka huolestuttaa.

”Mieluummin liian pian kuin liian myöhään”, hän sanoo.

Tuusulan kunnanjohtajan Hannu Joensivun mukaan oppilaiden asioihin puututaan herkästi.

”Asiat otetaan vakavasti, sen voin vakuuttaa. Enemmänkin on kritisoitu sitä, että puuttumiskynnys on liiankin alhainen.”

Kriisihoito Jokelan seurakuntakeskuksessa jatkuu ympäri vuorokauden aina viikon alkuun saakka, jolloin tavoitteena olisi saada normaali koulutyö käyntiin, Joensivu kertoo.

Ukkolan mukaan kymmenen vuoden aikana oppilashuollon tarve on selvästi kasvanut lukiolaisilla. Esimerkiksi vakavat mielenterveysongelmat alkavat yleensä lukioiässä oireilla.

(STT)

Kuva: Kaisa Rautaheimo

Siirry kuvagalleriaan